Οι περίοδοι εξετάσεων συχνά φέρνουν άγχος, αϋπνία και κακή διατροφή – όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι! Με απλές, καθημερινές συνήθειες, οι μαθητές και φοιτητές μπορούν να μείνουν συγκεντρωμενοι, υγιείς και να αποδώσουν καλύτερα.
Μια μικρή νευρικότητα πριν από μία εξέταση είναι φυσιολογική και μπορεί να σας βοηθήσει να ακονίσετε το μυαλό σας και να εστιάσετε την προσοχή σας. Αλλά το έντονο άγχος των εξετάσεων, τα συναισθήματα ανησυχίας και αμφιβολίας για τον εαυτό σας μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά τα πάτε στις εξετάσεις και να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, είτε είστε μαθητής δημοτικού ή γυμνασίου, φοιτητής.
Η περίοδος των εξετάσεων είναι μια απαιτητική περίοδος για τους εφήβους που συχνά τους κατακλύζει το στρες. Ο εγκέφαλος των εφήβων εξακολουθεί να αναπτύσσεται, γι αυτο μπορεί να ανταποκρίνονται στο στρες διαφορετικά από τους ενήλικες ειδικά σε απαιτητικές περιόδους εξετάσεων. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες των εφήβων να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, όπως το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη.
Η αναγνώριση πιθανών παραγόντων που αυξάνουν το στρες ,η εξάσκηση αποτελεσματικών τεχνικών διαχείρισης και η ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν το άγχος και να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανθεκτικοί απέναντι σε στρεσογόνα ερεθίσματα.
Αυτή τη περίοδο χρειάζεσαι υψηλά επίπεδα ενέργειας , συγκέντρωση, διαυγεια και ηρεμία. Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που θα ενισχύουν την απόδοση σου, θα σου χαρίσουν ενέργεια και θα σε βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες.
- Επιλέξτε συχνά και μικρά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, θα διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας, χωρίς απότομες αυξομειώσεις γλυκόζης και θα μειώσετε το αίσθημα κόπωσης. Αποφύγετε βαριά γεύματα και junk food αυτή τη περίοδο! Φτιάξτε θρεπτικές σαλατες συνδυάζοντας λαχανικά, φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπους! Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταναλώστε υγιεινά snacks, πλούσια σε πρωτεΐνη, που συμβάλλουν στη καλή νοητική λειτουργία όπως ξηρούς καρπούς, σκέτους ή σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα, energy balls με φυστικοβούτυρο, μπάρες πρωτεΐνης, τυράκια, γιαούρτι, στικς λαχανικών και άλλα. Μη ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό!
- Βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το στρες ώστε να λειτουργήσει εποικοδομητικά και όχι σε βάρος σας! Όταν νιώθετε ένταση και πίεση , πάρε μια ανάσα και χαλάρωσε και επιστρέψτε μετά από λίγο στη μελέτη με καθαρό μυαλό! Βάλτε πρόγραμμα, κάντε ένα διάλειμμα από το διάβασμα όταν το χρειάζεσαι, ξεκουράστε τα μάτια σας, ακούστε μουσική , απολαύστε μια βόλτα στη φύση για αποσυμπίεση!
- Κάντε τεχνικές χαλάρωσης. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Τέτοιες τεχνικές περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, τέντωμα και στη συνέχεια χαλάρωση των μυών σας έναν κάθε φορά ή κλείσιμο των ματιών και φαντασία θετικού αποτελέσματος. Εξασκήστε αυτές τις μεθόδους καθημερινά, ώστε να γίνουν συνήθεια όταν έρθει η ημέρα των εξετάσεων.
- Ξεκούραση και ποιοτικός ύπνος! Μπορεί τις προηγούμενες εβδομάδες να διάβαζες μέχρι αργά η να ξενυχτούσε αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεσαι έναν ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο. Ο ύπνος αποτελεί μοναδικό σύμμαχο για καλή νοητική λειτουργία. Πριν πέσεις για ύπνο κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πιες ένα γάλα ή χαλαρωτικό αφέψημα και γενικά φτιάξε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου.
- Γυμνάσου! Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο για να γυμναστείς αλλά αυτό είναι δικαιολογία! Η καθημερινή άσκηση κατά τη διάρκεια τη εξετάσεων θα σου χαρίσει δημιουργικό χρόνο μελέτης. Η άσκηση θα σου φτιάξει τη διάθεση, θα τόνωσει τη ψυχολογία σου και θα σου χαρίσει πνευματική διαύγεια!
- Να είστε αισιόδοξοι. Διατηρήστε μια θετική στάση σχετικά με το διάβασμα, την αξιολόγηση, τις εξετάσεις.
- Λάβετε συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο για συγκέντρωση, πνευματική διαύγεια, ενέργεια! Ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας για να σας προτείνει το κατάλληλο για εσάς συμπλήρωμα διατροφής ειδικά αν παίρνετε κι άλλα φάρμακα. Αναζητήστε συστατικά όπως σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνη D, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φυτικά εκχυλίσματα όπως gingo biloba, rhodiola, awaganda, φωσφολιπίδια.
Kλείνοντας, η αυτοφροντίδα και η ανοιχτή συζήτηση με τους γονείς, τους καθηγητές, το γιατρό σας ή επαγγελματία υγείας μπορεί να βελτιώσει την υγεία, την ευεξία σας και να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές για εσάς τόσο την περίοδο τον εξετάσεων όσο και κάθε άλλη απαιτητική περίοδο. Και να θυμάστε, καλύτερες επιλογές για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα!
Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός
ΠΗΓΕΣ:
https://www.nimh.nih.gov/health/publications/the-teen-brain-7-things-to-know
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου