Το φυλλικό οξύ (folate) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β (Βιταμίνη Β9), που δεν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο οργανισμό, γεγονός που την καθιστά αναγκαία την καθημερινή του πρόσληψη.
Το φυλλικό οξύ είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9 στα τρόφιμα, ενώ το φολικό οξύ (folic acid) είναι μια συνθετική μορφή που λαμβάνεται σαν συμπλήρωμα διατροφής.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. για το σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, των ορμονών που λειτουργούν ως αγγελιοφόροι του εγκεφάλου. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν όλες σχεδόν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματος, μεταξύ των οποίων και της καλής διάθεσης. Το σώμα μας χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ για σχηματισμό και επιδιόρθωση του DNA ενώ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το έμβρυο από βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα γι αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται κατά τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα και συνεπώς το κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης και μειώνει τα συμπτώματα ημικρανίας. Σε μελέτη που συμμετείχαν 141 ενήλικες γυναίκες καυκάσιας καταγωγής που είχαν ημικρανία με αύρα, τα αποτελέσματα έδειξαν οτι η πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα της ημικρανίας και να βοηθήσει σημαντικά όσους υποφέρουν από αυτή.
Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος συνδέονται με την κακή πνευματική υγεία, την κατάθλιψη και τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, προάγει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών ενώ η έλλειψη φυλλικού οξεός συνδέεται με την εμφάνιση δερματικών παθήσεων.
Οι καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος:
- Μανιτάρια
- Ξηροί καρποί όπως ηλιόσποροι, φιστίκια, καρύδια, φουντούκια
- Πλήρη δημητριακά πχ νιφάδες κεχριού
- Μπρόκολο
- Μπάμιες
- Σπαράγγια
- Σέλινο
- Φασόλια
- Ρεβίθια
- Φακές
- Μαρούλι
- Σπανάκι
- Αβοκάντο
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Φύλλα από παντζάρια
- Γλυκοπατάτες
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Συκώτι
- Πορτοκάλια
Να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες μέθοδοι αποθήκευσης και μαγειρέματος των τροφών οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος στην τροφή.
Ιδανικά, ένας ενήλικας θα πρέπει να προσλαμβάνει 200μg την ημέρα, τρεις η περισσότερες μερίδες λαχανικών αρκούν. Κατά την εγκυμοσύνη οι ανάγκες για φολλικό οξυ είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα, το φολικό οξύ είναι η καλύτερη προτεινόμενη επιλογή από τους επιστήμονες υγείας, για άτομα που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες και κατά την εγκυμοσύνη.
Κλείνοντας, να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή και θα πρέπει να τα λαμβάνετε σε συνεννόηση με τον γιατρό, το φαρμακοποιό τον ολιστικό σας διατροφολόγο σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.
Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός
Τέλος στο αυχενικό, στον πονοκέφαλο και στις ημικρανίες, Μάριος Δημόπουλος, Εκδόσεις Καδμος
https://www.healthline.com/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου