O βήχας είναι κοινό αντανακλαστικό που καθαρίζει το λαιμό από βλέννα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Συνήθως, δεν είναι ανησυχητικός εκτός αν επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή. Στην πραγματικότητα ο βήχας είναι προστατευτικός μηχανισμός για απομάκρυνση ξένων σωμάτων, παθογόνων μικροοργανισμών από το αναπνευστικό.
Ένας βήχας που διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες είναι οξύς βήχας. Ο οξύς βήχας είναι συνήθως ιογενής. Εάν ο βήχας διαρκεί μεταξύ 3 και 8 εβδομάδων, έχοντας βελτίωση μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, θεωρείται υποοξύς βήχας. Ένας επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες είναι ένας χρόνιος βήχας. Σύμφωνα με έρευνες ο χρόνιος βήχας εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, με ηλικία αιχμής γύρω στα 50 έτη. Πρόσφατα, επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο δημοσιευσαν οδηγίες για το χρόνιο βήχα, οι οποίες υποδεικνύουν οτι ο χρόνιος βήχας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ώς ξεχωριστή πάθηση.
Αν ο βήχας επιμένει ή εμφανίζονται σημεία σοβαρότητας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Σημεία Σοβαρότητας:
- Πυρετός
- Αιμόπτυση
- Κρίση άσθματος που σχετίζεται με το βήχα
- Ο ασθενής κάνει κατοικον οξυγονοθεραπεία
- Δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια
- Εφίδρωση
- Κυάνωση
Εάν δεν υπάρχουν σημεία σοβαρότητας, δεν πρέπει να καταστείλετε το βήχα γιατί αποτελεί φυσικό μηχανισμό άμυνας. Αν ο βήχας είναι παραγωγικός διευκολύνουμε την απόχρεμψη με βλεννολυτικά η βλεννορυθμιστικά για να αποσυμφορήσουμε την αναπνευστική οδό και αποφύγουμε επιπλοκές, πάντα με τη συμβουλή του φαρμακοποιού μας.
Επιπλοκές Βήχα:
- Δυσφωνία
- Ακράτεια Ούρων
- Διαταραχές Ύπνου
- Διαταραχές Γαστρεντερικού
- Κατάγματα
- Κοίλες
- Συγκοπικό επεισόδιο
Φυσικές Λύσεις για το Βήχα:
- Μέλι
- Προβιοτικά
- Μέντα
- Αλθαία
- Θυμάρι
- Ginger
- Αλατόνερο
- Βρωμελαίνη
- Φτελιά
- Κουρκουμάς
Τέλος, είναι γεγονός ότι ο βήχας επηρεάζει την καθημερινότητα μας, τη δουλειά, τον ύπνο. Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αυτοφροντίδα και σε φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση του βήχα. Επιδιώκουμε τη θεραπεία του βήχα τις πρώτες ημέρες για να αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές. Σε περίπτωση που ο βήχας επιμένει ή εμφανίζει σημεία σοβαρότητας ζητάμε τη συμβουλή επαγγελματία υγείας, του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Είναι σημαντικό να φροντίζετε για την καλή υγεία του αναπνευστικού και να αναζητάτε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και όχι να αναζητάτε θεραπεία στο διαδίκτιο από μη αξιόπιστες πηγές.
Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός
Οι πηγές μου:
Το επείγον στο φαρμακείο , Μανώλης Μιτάκης, Φαρμακευτικός Κόσμος
https://europeanlung.org/el/
https://www.healthline.com/health/natural-cough-expectorants-cough#What-is-an-expectorant
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου