Ζάχαρη: Ο γλυκός εχθρός-Συμπτώματα και Υγιεινές Εναλλακτικές

H ζάχαρη (ή απλώς σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη) είναι το πιο κοινό γλυκαντικό. Ίσως πιστεύουμε ότι είναι φυσικό προϊόν μιας και προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο ή σακχαρότευτλο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για χυμό φρούτου ή λαχανικό αλλά για επεξεργασμένη ουσία που προέρχεται από τα σάκχαρα που εκχυλίζονται από το τεύτλο για να προκύψει η γνωστή κρυσταλλική μορφή της.  
Η ζάχαρη δεν είναι τόσο αθώα ουσία όπως πολλοί πιστεύουν ιδίως όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.
Ο εθισμός στη ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση της λειτουργίας και υγείας του εγκεφάλου και μπλοκάρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ζάχαρη προκαλεί γήρανση στα κύτταρά μας μέσω μιας αντίδρασης που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και αποτελεί παράγοντα γήρανσης μαζί με την οξείδωση. 

Η ζάχαρη βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη όπως σε κονσέρβες πχ κονσερβοποιημένα κρέατα, σε κύβους, σε σκόνες ζωμών, στο φυστικοβούτυρο, σε αναψυκτικά,  στα περισσότερα δημητριακά, στα χάμπουργκερ ακόμη και σε μερικά αλάτια και καρυκεύματα.

Κάθε μόριο ζάχαρης (σακχαρόζης) αποτελείται από την ένωση ενός μορίου γλυκόζης κι ενός μορίου φρουκτόζης. Όταν αφομοιώνουμε τη ζάχαρη αυτή διαχωρίζεται στα δύο συστατικά της. Η γλυκόζη απορροφάται από το αίμα και οδηγεί σε ταχεία αύξηση του σακχάρου του αίματος. Η φρουκτόζη έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. 

Πολλά από τα σημερινά προβλήματα υγείας συνδέονται με τις τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που προέρχονται κυρίως από ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά, μπισκότα, ψωμί, είδη αρτοποιίας  κριτσίνια, σάλτσες, κονσερβοποιημένα λαχανικά μέχρι και κονσερβοποιημένα ψάρια.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης:

  • Επιθετικότητα
  • Αλλεργίες
  • Εκνευρισμός
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση
  • Μεταπτώσεις στη διάθεση
  • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Υγιεινές Εναλλακτικές

Το να σταματήσουμε εντελώς να τρώμε ζάχαρη είναι πολύ δύσκολο. Μπορούμε όπως να να μειώσουμε την κατανάλωση της και να την αντικαθιστούμε με καρυκεύματα και αρωματικά φυτά όταν είναι εφικτό.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά φυτά στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική για να αποδώσετε καλύτερη γεύση χωρίς ζάχαρη.
Αντί για ζάχαρη χρησιμοποιείστε μέλι, χουρμάδες, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, μέντα, σαφράν, μοσχοκάρυδο και άλλα.
Συγκεκριμένα, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται ολόκληρο ή σε σκόνη σε γλυκά φούρνου και στα φρούτα. 
Το μοσχοκάρυδο είναι ένα θαυμάσιο υποκατάστατο ζάχαρης που μπορείτε να προσθέσετε σε παγωτά, κέικ, πουτίγκες, τάρτες, μιλσέικ, ζυμαρικά, πίτες, μπεσαμέλ.
Το ginger μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε κέικ, ψωμιά, κουλουράκια και μπισκότα.
Το σουσάμι αντικαθιστά τη ζάχαρη και το λάδι σε κέικ, πίτες, ψωμιά, κουλούρια. Πριν τη χρήση του ψήστε το στο φούρνο για 8 λεπτά για να βγάλει το άρωμα του. 
Ο κόλιανδρος είναι επίσης ένα καλό υποκατάστατο ζάχαρης που μπαίνει σε γλυκά. Χρησιμοποιείτε σε σκόνη ή σπόρους για κέικ, ψωμιά, κουλουράκια, μπισκότα.

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλή συνήθεια! Να αντικαταστήσουμε σταδιακά τη ζάχαρη που βλάπτει το σώμα μας με τα παραπάνω αρωματικά φυτά που θα δώσουν γεύση σε φαγητά, ροφήματα και επιδόρπια. Μακροπρόθεσμα, δεν έχει σημασία αν καταναλώνουμε μικρή ποσότητα ζάχαρης αραιά αλλά αυτό που κάνουμε καθημερινά.

Πειραματιστείτε με τους αμέτρητους συνδυασμούς βοτάνων και δείτε τη διαφορά στην υγεία σας! 

Αλαφάκη Μίκα


Πηγές: 
Νους υγιής, Michele Schoffro Cook, Μοντέρνοι Καιροί
Θεραπευτικά βότανα, G.Stein -Β.Κορνη, Εκδόσεις Νέος Σταθμός
The Greek Doctor's Diet, Dr Fedon Alexander Lindberg, Εκδόσεις Κεδρος                             

Σχόλια