Πράσινες, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά!

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας στο πλανήτη Γη κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από πολύ μικρή ηλικία. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες από μικρή ηλικία, ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν το περιβάλλον με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Η υιοθέτηση οικολογικών δραστηριοτήτων καλλιεργεί τη σύνδεση με το περιβάλλον και τον άνθρωπο και αναπτύσσει αξίες όπως η συμμετοχικότητα, δημιουργικότητα, η εμπιστοσύνη,  η συνεργασία.

Aς δούμε μερικές πράσινες συνήθειες-ασχολίες που μπορούμε να επιλέξουμε στον ελεύθερο χρόνο μαζί με τα παιδιά:

  • Επαναχρησιμοποιείστε παλιά αντικείμενα και παιχνίδια και μετατρέψτε το σε κάτι νέο και χρήσιμο. Φτιάξτε μαζί DIY κατασκευές με αντικείμενα που θα μαζέψετε από τη φύση, όπως πέτρες, φύλλα, ξύλο και άλλα.
  • Περίπατος και εξερεύνηση στη φύση: Οργανώστε έναν περίπατο,  κυνήγι θησαυρού στη φύση και ανακαλύψτε μαζί φυτά και ζώα με τις αισθήσεις σας. Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το χώμα, τα φυτά, τα λουλούδια, να εκτεθούν σε μικρόβια, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 
  • Δημιουργήστε μαζί ένα μικρό κήπο στο σπίτι σας! Σχεδιάστε. δημιουργήστε και φροντίστε μαζί τον κήπο σας. Τα παιδιά που ασχολούνται με την κηπουρική μαθαίνουν να φροντίζουν και να εκτιμούν τα λουλούδια και τα φυτά, τα βλέπουν να μεγαλώνουν και τους δίνουν αγάπη. Πρόκειται για ένα χόμπι που χαρίζει πνευματική ευεξία σε μικρούς και μεγάλους.
  • Μοιραστείτε μαζί τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι. Σκεφτείτε δημιουργικά  και μετατρέψτε αυτές τις συνήθειες σε παιχνίδι πόντων. Τα παιδιά κερδίζουν πόντους όταν κλείνουν τα φώτα φεύγοντας από ένα δωμάτιο, όταν κλείνουν συσκευές, εξοικονομούν νερό.
  • Εco Friendly ψώνια: Πηγαίνουμε για ψώνια μαζί με τα παιδιά, στηρίζουμε τοπικούς παραγωγούς, εταιρίες που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά, επιλέγουμε ανακυκλώσιμες στυσκευασίες, ελαχιστοποιούμε τη χρήση πλαστικού,  και χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σκεύη.
  • Εco Friendly μαγειρική: Μαγειρέψτε μαζί τα γεύματα, με φρούτα και λαχανικά εποχής, από τοπικούς παραγωγούς, βρείτε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και εργαλεία μαγειρικής, περιορίστε τα απόβλητα και τη σπατάλη.
  • Εθελοντισμός: Πάρτε μαζί μέρος σε εκπαιδευτικά και συμμετοχικά εργαστήρια, τοπικές εθελοντικές ομάδες για δενδροφύτευση, καθαρισμό παραλιών, δημιουργία κήπων, ανακύκλωση, τοπικά φεστιβάλ. Η συμμετοχή τους σε εθελοντικά προγράμματα θα έχει άμεση επίδραση στις πράξεις και τη συμπεριφορά τους.
  • Διαβάζουμε βιβλία-παραμύθια που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα, βλέπουμε ντοκιμαντέρ για τη φύση και ταινίες που πραγματεύονται σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες, καλλιεργούν στα παιδιά την αγάπη για τη φύση, τα βουνά, τα δέντρα, τα ποτάμια, τη γη, τον άνεμο, το νερό, τα ζώα. Επιπλέον, αναπτύσσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, σημαντικές αξίες, φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ τα φέρνουν πιο κοντά στο περιβάλλον στο οποίο ζουν και δημιουργούν σχέσεις σύνδεσης στο οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Απολαύστε αυτές τις ασχολίες αργά, χωρίς βιασύνη. Ας φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο ο άνθρωπος από παιδί συνδέεται και δημιουργεί υγιείς σχέσεις με τον άνθρωπο και το περιβάλλον . 

Αλαφάκη Μίκα 
Φαρμακοποιός 

Πηγές:

https://www.healthline.com/
Ικιγκάι, Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, Έκτορ Γκαρσία, Φρανσέσκ Μιράλες

Σχόλια