6 συνήθειες για υγιή μάτια!


Τα μάτια μας είναι ένα μαγικό όργανο που μας επιτρέπει να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συνεχής έκθεση στις οθόνες, η ρύπανση, η ανθυγιεινή διατροφή, η έκθεση στην ακτινοβολία χωρίς φίλτρα εγκυμονούν κινδύνους για την όραση μας και την υγεία των ματιών μας! Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες θωρακίζουμε την υγεία των ματιών μας και προστατεύουμε την όραση μας.
  1. Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα καροτινοειδή-ζεαξανθίνη, λουτείνη-  και Ωμέγα 3 
  2.  Ενυδάτωση των ματιών και του οργανισμού συνολικά. Πιείτε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα και χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα για να διατηρήσετε τα μάτια σας ενυδατωμένα. Επιλέξτε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά για ανακούφιση και προστασία που διαρκεί.
  3. Προγραμματίστε προληπτική εξέταση για τα μάτια σας. Η τακτική προληπτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν αλλοιώσεων στην όραση, για έλεγχο των γυαλιών, και γενικά για τη διατήρηση της υγείας τους. 
  4. Φορέστε κατάλληλα γυαλιά ηλίου χειμώνα, καλοκαίρι για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τη βλαβερή επίδραση της UV ακτινοβολίας
  5. Περιορίστε την έκθεση στο μπλέ φως (blue light) που εκπέμπουν οι οθόνες των συσκευών μας: smartphone, tablets, υπολογιστές, τηλεοράσεις. Το blue light διεισδύει βαθύτερα από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι επιβλαβές για τα μάτια, το δέρμα και γενικά για τον οργανισμό μας.
  6. Ακολουθήστε τον κανόνα 20-20-20: Κάθε 20 λεπτά κάντε ένα διάλειμμα από τις οθόνες 20 δευτερόλεπτα, ανοιγοκλείστε τα μάτια και εστιάστε σε κάτι που βρίσκεται 20 feet ( 6 μέτρα ) μακριά.
Κλείνοντας, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά για την υγεία των μάτια μας και την όραση μας πριν εμφανίσουν οποιαδήποτε αλλοίωση ή πάθηση. Μη ξεχνάτε να τα ξεκουράζετε, να φροντίζετε συνολικά την υγεία σας με υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα-υγιεινή διατροφή, άσκηση, επαρκής ύπνος- και να απευθύνεστε σε ειδικό για τακτικό έλεγχο της υγείας των ματιών και εξατομικευμένη συμβουλή!  

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια