Ευαίσθητο στομάχι: 10+ 1 συμβουλές για να ανακουφιστείτε

   

 Το ευαίσθητο στομάχι χαρακτηρίζεται από πόνο στο ύψος του στομάχου, ναυτία, αίσθηση καύσου, αίσθηση  παλινδρόμησης στομαχικού υγρού στον οισοφάγο που φθάνει μέχρι το στόμα, τάση για εμετό, στομαχικό ίλιγγο. Tα συμπτώματα αυτά έχουν κατά κανόνα μικρή διάρκεια και δεν αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο. 
    O πόνος και η δυσφορία μπορεί να προκληθούν από λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, από ποτά  όπως καφές η αλκοόλ, από συστατικά τροφίμων, από στρες. Αν ανήκεις σε αυτούς που αντιμετωπίζουν συχνά στομαχικές διαταραχές, ή έχουν αυτό που λέμε "ευαίσθητο στομάχι" οι παρακάτω συμβουλές θα σε απαλλάξουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητα σου.
  • Λήψη Πιπερόριζας ( ginger) σε σκόνη, σε τσάι ή σε συμπλήρωμα διατροφής. Πρόκειται για το πιο ασφαλές, το παλιότερο και αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ναυτίας και των στομαχικών διαταραχών.
  • Καταναλώστε 1 μπανάνα την ημέρα! Είναι το φρούτο με καταπραϋντική δράση που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιωνες κατά της δυσπεψίας.
  • Μείωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι και μάλιστα η δυσφορία ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο οξύ που περιέχει ο καφές κι όχι στην καφεΐνη.
  • Περιορίστε τα ροφήματα με ανθρακικό ή αφήστε τα να ξεθυμάνουν πριν τα καταναλώσετε
  • Αποφύγετε το νερό της βρύσης που μπορεί να επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας 
  • Καταναλώστε τσάι μέντας, το οποίο χαλαρώνει τους μυς στο γαστρεντερικό σωλήνα και καταπραΰνει τα δυσάρεστα συμπτώματα.
  • Λήψη μαστίχας καθημερινά σε σκόνη ή κάψουλα ή άλλη μορφή.
  • Απολαύστε ρόφημα με λουιζα που υποστηρίζει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η λουιζα ανακουφίζει από το φούσκωμα και τη δυσπεψία.
  • Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά όπως βρασμένο μήλο, βρασμένη πατάτα και καροτο, παντζάρι.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα, βαριά γεύματα και αντικαταστήστε τα με μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για καλύτερη πέψη.
  • Εξασκηθείτε στις ασκήσεις αναπνοής, σας χαλαρώνουν και ανακουφίζουν από το στρες και τη δυσφορία.
Οι παραπάνω συμβουλές είναι απλές και κυρίως αποτελεσματικές! Συγκεκριμένα, ανακουφίζουν από στομαχικές διαταραχές και καταπραΰνουν το ευαίσθητο στομάχι. Είναι πρακτικά γιατροσόφια ασφαλή, κατάλληλα για κάθε οργανισμό και προσφέρουν άμεση ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή επιμένουν καλό είναι να επισκεφθείτε ένα γαστρεντερολόγο, με την πιθανότητα υποβολής σε γαστροσκόπηση για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει πιθανή παρουσία έλκους ή άλλης αλλοίωσης στο συκώτι.


Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός 

Το επείγον στο φαρμακείο,  Μανώλης Μιτάκης, Φαρμακευτικός Κόσμος
H τροφή σου, το φάρμακο σου, Jean Carper, Mοντέρνοι Καιροί
Τα βότανα είναι θαυματουργά - Συγγραφεας: Jean Carper,  Mοντέρνοι Καιροί

Σχόλια