Χειμερινή κολύμβηση: Συμβουλές για κολυμπήσετε με ασφάλεια το χειμώνα

Το κολύμπι στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή αποτελεί μια πρόκληση με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια μορφή άσκησης κατάλληλη για όλους ανεξαρτήτως σωματότυπου, φύλου, ηλικίας. Συμβάλλει στην ενίσχυση των φυσικών μηχανισμών άμυνας, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες χάρη στην παραγωγη ενδορφινών, ανακουφίζει από τον πόνo μυών και αρθρώσεων, διεγείρει το μεταβολισμό και συντελεί στη καλή φυσική κατάσταση και τη διατήρηση σωματικού βάρους. Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια σας επιλέγοντας για το μπάνιο σας ένα ασφαλες μέρος που έχει κόσμο και άλλους κολυμβητές και ενημερώστε κάποιο δικό σας για την τοποθεσια σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το καρδιαγγειακό σας σύστημα ή άλλη χρόνια πάθηση πριν ξεκινήσετε. 

Συμβουλές για να ξεκινήσετε χειμερινό μπάνιο:

  • Κάντε ένα check up και συμβουλευτείτε το γιατρό σας ειδικά αν αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα υγείας.
  • Εγκλιματιστείτε αργά στο κρύο νερό. Μη παίρνετε φόρα για να βουτήξετε ώστε να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να συνηθίσει στη θερμοκρασία του νερού.
  • Προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό: γάντια, ωτοασπίδες, μπουρνούζι, η κάποια στολή.
  • Φορέστε αντιηλιακό! Η UV ακτινοβολία είναι παρούσα όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι γι αυτό είναι απαραίτητη η αντιηλιακή προστασία του δέρματος κατά τους χειμερινούς μήνες
  • Αφουγκραστείτε το σώμα σας και μη το παρακάνετε. Σεβαστείτε τα όρια σας. Αν αισθανθείτε δυσφορία, πόνο ή σημάδια υποθερμίας ( ρίγος, σύγχυση, κόπωση) βγείτε έξω αμέσως.
  • Μην απομακρύνεστε κι αν είναι δυνατό κολυμπήστε μαζί με άλλους για να είστε ασφαλείς σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια. Να θυμάστε ότι το σώμα είναι επιρρεπές σε  κράμπες και μουδιάσματα μέσα στο κρύο νερό. 
  • Αποφύγετε το χειμερινό κολύμπι όταν βρέχει ή πρόκειται να βρέξει γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος κεραυνού.
  • Μόλις βγείτε σκουπιστείτε καλά, φορέστε ζεστά ρούχα και στη συνέχεια απολαύστε ένα ζεστό ρόφημα.
Η θάλασσα συνδέεται με τη μακροζωία και  έχει θεραπευτική επίδραση στο σώμα και στο πνεύμα μας όμως δεν είναι ποτέ προβλέψιμη. Συγκεκριμένα, το χειμερινό κολύμπι προσφέρει μοναδικά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία και βρίσκεται μια απόφαση μακριά! Παράλληλα όμως κρύβει και ορισμένους κινδύνους γι αυτό απαιτεί σωστή ενημέρωση, υπευθυνότητα, σεβασμό στο σώμα μας και τις ανάγκες του και φυσικά να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! 

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια