Συνδυάστε την επιστροφή στα θρανία με νέες υγιεινές συνήθειες για όλη την οικογένεια!



Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την αλλαγή, τη δημιουργική αρχή, ιδανική περίοδο για να θέσεις νέους στόχους, να ξεκινήσεις νέα χόμπι και να βάλεις στη ζωή σου νέες συνήθειες που προάγουν την σωματική και πνευματική υγεία για όλα τα μέλη της οικογένειας.

5 Υγιεινές Καθημερινές Συνήθειες για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με καλή διάθεση, καλή σωματική υγεία, ψυχική ηρεμία και δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς!

  • ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και εναλλαγές.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωματική και ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων και μάλιστα πρόκειται για ένα παράγοντα που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς! Έτσι είναι σημαντικό να οργανώσουμε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και  λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι. Αυξάνουμε την κατανάλωση φρέσκων τροφών εποχής και μειώνουμε τις επεξεργασμένες τροφές. Οργανώστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, ετοιμάστε τα εβδομαδιαία ψώνια και συμπεριλάβετε μέσα στην εβδομάδα θρεπτικές τροφές ακολουθώντας τις αρχές της μεσογειακής διατροφής! Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια, λαδερά, κρέας και ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το εβδομαδιαίο μενού! Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μαζί και να καθίσετε όλοι μαζί στο τραπέζι. Το να απολαύσουμε μαζί έστω ένα από τα γεύματα της ημέρας προάγει την καλή επικοινωνία και τις καλές διατροφικές συνήθειες. Προγραμματίζοντας το μαγείρεμα και τα ψώνια θα σας μένει περισσότερος ελεύθερος χρόνος! Επιπλέον, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για ενίσχυση του οργανισμού, ενέργεια, θωράκιση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτική προστασία με βάση τις ανάγκες του οργανισμού μας. Και για τα παιδιά επιλέγουμε ωφέλιμα πολυβιταμνινούχα σκευάσματα, προβιοτικά ή άλλο συμπλήρωμα για δυνατή άμυνα, προστασία από τις λοιμώξεις, καλή πνευματική απόδοση , τόνωση πάντα με τη συμβουλή του φαρμακοποιού και του παιδιάτρου. Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την υγιεινή διατροφή και χορηγούνται πάντα με τη συμβουλή ειδικού.

  • φυσική δραστηριότητα! 

Η κίνηση είναι ζωή! Συμβάλλει στην καλή υγεία του σωμάτος και του πνεύματος και ενισχύει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Κάνετε τη γυμναστική καθημερινή συνήθεια για εσάς και για τα παιδιά. Η τακτική άσκηση δυναμώνει όλους τους μυες του σώματος, όπως είναι και η  καρδιά που γίνεται πιο δυνατή. Επιπλέον, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, η αναπνευστική λειτουργία, και γενικά υποστηρίζονται όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και βελτιώνεται η φυσική κατάσταση. 

  • καθημερνό πρόγραμμα και ρουτίνα ύπνου

Η καθημερινή ρουτίνα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας στα παιδιά και τα βοηθά να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινότητα. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που δουλεύει καλύτερα για εσάς και τους ρυθμούς της δίκης σας οικογένειας. 
Σταθερό προγραμμα για σχολικά καθήκοντα, παιχνίδι και εξωσχολικές δραστηριότητες! Αντίθετα, η έλλειψη προγράμματος και η αναβλητικότητα δημιουργούν άγχος και ένταση! Βρείτε μια ισορροπία και μην υπερβάλλετε με τις δραστηριότητες και το διάβασμα. Ας δώσουμε χρόνο στο παιχνίδι που αποτελεί από μόνο του πηγή ευεξίας για όλη την οικογένεια! Για ένα καλό και ποιοτικό ύπνο για τα παιδιά και τους γονείς φτιάξτε μια απλή και χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου που περιλαμβάνει ελαφρύ βραδινό, μπάνιο, άνετο περιβάλλον, χαμηλό φωτισμό, χαλαρωτική μουσική, διάβασμα βιβλίου , φιλί και αγκαλιά για καληνύχτα.

  • επίσκεψη στον παιδίατρο! 

Πραγματοποιήστε τον ετήσιο έλεγχο υγείας του παιδιού σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη γενική κλινική εικόνα του παιδιού, τη σωματική ανάπτυξη και την ψυχοκινητική του εξέλιξη με βάση την ηλικία του, καθώς και την εμβολιαστική του κάλυψη. Ακόμα, είναι πιθανό να χρειαστεί μια επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, οδοντίατρο και σε καρδιολόγο, εφόσον αθλείται συστηματικά, κατόπιν οδηγιών του θεράποντος παιδιάτρου σας. Αφού προγραμματίσετε τους γιατρούς και τις προληπτικές εξετάσεις για τα παιδιά βάλτε στο πρόγραμμα κι ένα check up για εσάς! Η πρόληψη συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και διασφαλίζει την καλή υγεία.

  • προσωπικός χρόνος για κάθε μέλος της οικογένειας.

Ο καθένας από εμάς χρειάζεται χρόνο για να κάνει μια παύση και να κάνει κάτι που τον χαλαρώνει και τον αποσυμπιέζει! Είναι σημαντικό κάθε μέλος της οικογένειας μικρό και μεγάλο να βρίσκει λίγο χρόνο κάθε μέρα ακόμα και 10 λεπτά για να αφοσιώνεται σε μια δραστηριότητα που το ευχαριστεί! Μπορεί να είναι χρόνος για κάποιο χομπυ, παιχνίδι, podcast, βιβλίο , διαλογισμο, περπάτημα στη φύση, κοινωνικοποίηση η απλά για να μείνει κάνεις για λίγη ώρα μόνος του και να μην κάνει τίποτα! Ο προσωπικός χρόνος μέσα στην ημέρα μας βοηθάει να γεμίσουμε μπαταρίες και να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος της καθημερινότητας! Να θυμάστε ότι αγχολυση για εμάς σημαίνει αγχολυση και για τα παιδιά!

Το φθινόπωρο είναι μια ιδανική εποχή για ανανέωση, για νέους στόχους και προτεραιότητες! Ας βάλουμε προτεραιότητα την υγεία και την ευεξία μας, τη δίκη μας και της οικογένειας μας με υγιεινές επιλογές κάθε μέρα! Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες και κάνοντας μικρά βήματα τη φορά, πάντα σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας και τις ανάγκες μας είναι στο χέρι μας να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα σεζόν δυναμικά και αποδοτικά! Να θυμάστε ότι το κλειδί για να εδραιώσουμε υγιεινές συνήθειες για όλη την οικογένεια είναι η συνέπεια, η υποστήριξη και η καλή επικοινωνία!

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια