Δυνατά μαλλιά: Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να αναζητήσετε στις τροφές;


Οι τρίχες του ανθρώπου περνούν από διάφορα στάδια ανάπτυξης και πτώσης. Διάφορες μεταβολικές καταστάσεις ή παθήσεις, όπως του θυροειδή αδένα, ο διαβήτης, η έλλειψη βιταμινών Β12, έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσουν αυτές τις φάσεις, να προκαλέσουν επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης των τριχών, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αραιώνουν. Αν η υποκείμενη μεταβολική νόσος διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί σωστά , η τριχόπτωση συνήθως σταματά και τα μαλλιά ξαναβγαίνουν.  Η υγεία των μαλλιών μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, γενετικούς, ορμονικούς, τη διατροφή, το στρες, τη λήψη φαρμάκων, το styling, τη φροντίδα. Mια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών. Αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη φυσιολογική κατάσταση των μαλλιών και καταπολεμούν τη τριχόπτωση:

  • Υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης: Οι πρωτεΐνες παρέχουν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για τη δομή της τρίχας. Αρχίστε την ημέρα σας με πρωτεΐνες! Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι τα πουλερικά, το κρέας, το αυγό, το γιαούρτι και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται κυρίως στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στη σόγια και τα προϊόντα της και σε μικρότερο βαθμό στα λαχανικά.
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Είναι απαραίτητα για την υγεία και το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του. Θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς,  στο λιναρόσπορο, σπόρους chia. Συστήνεται να τρώμε λιπαρά και άσπρα ψάρια, σε ποικιλία και να μην το παρακάνουμε με ένα τύπο ψαριού. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι θρεπτικοί και τραγανοί και μπορούν να καταναλωθούν μόνοι τους σαν σνακ ή να προστεθούν σε πιάτα.
  • Βιταμίνες: Η Βιταμίνη Α, C, E, και βιοτίνη είναι πολύ ωφέλιμες για την υγεία των μαλλιών. Ας δούμε σε ποιες τροφές θα τις βρούμε.
Τροφές με βιταμίνη Α: γλυκοπατάτες, καρότα ,σπανάκι, kale, αυγά, μάνγκο, βερίκοκα
Τροφές με βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, πιπεριές, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, φράουλες, ακτινίδιο, πεπόνι, μύρτιλλα.
Τροφές με βιταμίνη Ε: αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπανάκι, αβοκάντο, όσπρια, πίτουρο σιτηρών, πλήρη δημητριακά.
Τροφές με βιοτίνη: Αυγά, ξηροί καρποί, κουνουπίδι





Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας αυτές τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά  αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα και δείτε τα μαλλιά και το σώμα σας να δυναμώνει. 
  • Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο. Τροφές πλούσιες σε παραπάνω στοιχεία είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το συκώτι, οι φακές, το σπανάκι, σκόρδο, τα δημητριακά, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, βραζιλιάνικα φιστίκια, ψάρια, οστρακοειδή και άλλα.
  • Πυρίτιο: Τροφές πλούσιες σε πυρίτιο είναι το αγγούρι, οι πιπεριές, η βρώμη, το καστανό ρύζι.
  • Νερό: Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι καθοριστικός παράγοντας για τη φυσιολογική λειτουργία του και την καλή υγεία των μαλλιών. Αναζητήστε εμφιαλωμένο νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή πιείτε νερό της βρύσης (αν το νερό της περιοχής σας είναι κατάλληλο και δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χλώριο). Να θυμάστε ότι κανένα ρόφημα δε μπορεί και δεν πρέπει να αντικαθιστά το νερό!
  • Τροφές που ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου όπως είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, εσπεριδοειδή, βατόμουρα.
Τα μαλλιά επηρεάζονται τόσο πολύ από το τι τρώμε, ώστε θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελούν βαρόμετρο της ποιότητας της διατροφής μας. Μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές και ποικιλία αποτελεί μοναδικό σύμμαχο για ένα κεφάλι με δυνατά και λαμπερά μαλλιά και τη διατήρηση της υγείας συνολικά! Μάλιστα, πρόκειται για έναν παράγοντα που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους! Ιδιαίτερα ωφέλιμη έχει αποδειχθεί η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα και ψάρια. Είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε ένα διαιτολόγιο που συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών μας και γενικά θωρακίζει τον οργανισμό μας!

Αλαφάκη Μικα
Φαρμακοποιός

Πηγές:
Η τροφή σου, το φάρμακο σου, Jean Carper, Μοντέρνοι Καιροί 
Πως αδυνατίζουν οι διάσημοι, Jana Klauer M.D, Μοντέρνοι Καιροί
"The Greek Doctor's Diet" Δρ Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου

Σχόλια