5 ECO-FRIENDLY SUMMER TIPS




Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου είναι μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση, την  υγεία και την ευεξία. Η υγεία και η οικολογία αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους και οφείλουμε να τις θωρακίσουμε.

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να υιοθετήσουμε ένα πιο οικολογικό τρόπο ζωής αυτό το καλοκαίρι!
  • Επιλέγουμε eco friendly αντιηλιακά από το φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός σας θα σας προτείνει  μια αντιηλιακή φροντίδα υψηλών προδιαγραφών με συνθέσεις και συσκευασίες που σέβονται το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επιλέγουμε εταιρίες που χρησιμοποιούν πρακτικές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
  • Ασφαλή και συγκρατημένη χρήση κλιματιστικού. Επιλέξτε ένα κλιματιστικό οικολογικου σχεδιασμού, χρησιμοποιείστε το μόνο όταν είναι απαραίτητο και αποφύγετε τις ακραίες αυξομειώσεις θερμοκρασίας. Δημιουργήστε σκια στο σπίτι με τέντα ή ομπρέλα, ντυθείτε ελαφρά και κάντε λογική χρήση του κλιματιστικού εφαρμόζοντας μια σταθερή θερμοκρασία που χαρίζει άνεση στο σπίτι ή στη δουλειά.
  • Εco friendly πικνικ: Το καλοκαίρι ενδείκνυται για πικνίκ και εξωτερικές δραστηριότητες. Όμως μη ξεχνάτε να απολαμβάνεται το περιβάλλον με σεβασμό. Παίρνουμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα, χρησιμοποιούμε θερμός,  επαχρησιμοποιούμενα σκεύη (ποτήρια, καλαμάκια κλπ), αποφεύγουμε πλαστικά πιάτα, ποτήρια. Επιπλέον, επιλέγουμε φυσικά, οικολογικά εντομοαπωθητικά και φυσικά καθαρίζουμε την περιοχή μετά το πικνικ. Μαθαίνουμε αυτές τις υγιεινές- φιλικές για το περιβάλλον συνήθειες και στα παιδιά με πράξεις που δείχνουν υπευθυνη στάση απέναντι στη φύση.
  • Ψωνίζουμε από τοπικά μαγαζιά φρούτα και λαχανικά εποχής και χρησιμοποιούμε για τα ψώνια επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Φτιάχνουμε υγιεινά γεύματα στο σπίτι με φρέσκα, τοπικά προϊόντα, στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής μας, αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, φυτεύουμε οι ίδιοι λαχανικά και φρούτα στον κήπο μας στο βαθμό που είναι εφικτο. Υιοθετώντας ένα πιο "πράσινο" μοντέλο διατροφής κάνετε καλό στην υγεία σας και στο περιβάλλον.
  • Εξοικονόμηση νερού. Χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό  στο ντους, στο βούρτσισμα, στο πότισμα, στο πλύσιμο πιάτων, φρούτων και λαχανικών και κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση νερού.
Κλείνοντας, αυτό το καλοκαίρι ας επιλέξουμε συνειδητά ένα πιο οικολογικό lifestyle με υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, στη μαγειρική, στη διατροφή, στην καθαριότητα, στη βόλτα, στο παιχνίδι, στο ταξίδι, στην περιποίηση, στη προσωπική υγιεινή,  στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας αποφεύγουμε οτιδήποτε επιβλαβές για το περιβάλλον μας. Ας δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα αλλάζοντας καθημερινές  συνήθειες κι ας γίνουμε πρότυπα οικολογικής συμπεριφοράς και υπευθυνότητας. Πράσινες επιλογές στην καθημερινότητα ενισχύουν τόσο τη δική μας υγεία όσο και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε! Έτσι, βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι εμείς και οι μελλοντικές γενιές! Αυτό το καλοκαίρι ας βγούμε έξω στη φύση γεμάτοι σεβασμό και ευγνωμοσύνη και ας ανταποδώσουμε τα οφέλη που μας προσφέρει.

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια