Ψυχική ανθεκτικότητα: Πως θα την καλλιεργήσουμε ;



 Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ορισμένων ατόμων να μην καταβάλλονται από τις αντιξοοτητες και τις αποτυχίες αποφεύγοντας να περιέλθουν σε κατάσταση κατάθλιψης ή απαισιοδοξίας.


Έχει να κάνει με τα επίπεδα ανοχής που δείχνει ένας άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με αντιξοοτητες η ακόμα με τραυματικά γεγονότα.


Τα καλά νέα είναι ότι η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια στάση ζωής που καλλιεργείται. Είναι όπως οι μυς. Για να αποκτήσουμε μυικό τόνο πρέπει να προπονηθούμε με αντιστάσεις , για να αποκτήσουν όγκο οι μύες μας. Ότι ισχύει για το σώμα ισχύει και για την πνευματική καλλιέργεια. Και γιατί είναι τόσο σημαντικό να την καλλιεργήσουμε; Η ψυχική ανθεκτικότητα μας προστατεύει από την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές και συμβάλλει γενικά σε μια καλή ψυχική υγεία. 


Τρόποι να την αναπτύξουμε:


  • Χτίζοντας υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας. Η υγιής σύνδεση με τους αλλους είναι η ασπίδα μας. Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο που σου έλλειψε, κάνε βιντεο κλήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, αγκάλιασε, συνάντησε αγαπημένους σου συνδέσου, καλλιέργησε την ενσυναισθηση.


  • Δώσε ένα νόημα στην κάθε μέρα. Εντόπισε τη φυσική σου ροπή και οργάνωσε τη ζωή σου με βάση αυτή. Ανέλαβε δράση, ακολούθησε το πάθος σου  και βάλε  μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους. Η προσωπική αίσθηση σκοπού μας μαθαίνει  να βρίσκουμε το νόημα τώρα και σε όλη μας τη ζωή.


  • Καλλιέργησε την αισιοδοξία. Η αισιοδοξία είναι κάτι που δουλεύεται και χτίζεται. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν όμως όσο δύσκολη κι αν δείχνει τώρα μια κατάσταση σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον. Οι αναποδιές έχουν πάντα κάτι να μας διδάξουν . « Κανένα τέλος δεν έρχεται με άδεια χέρια» ( Κική Δημουλά ). Ας πάρουμε το μάθημα κι ας πάμε παρακάτω με πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε το μέλλον με τις επιλογές μας! Ας επιλέξουμε τις πιο θετικές αλλαγές!Προπόνηση στην αισιοδοξία λοιπόν!


  • Φρόντισε τον εαυτό σου. Συνδέσου μαζί του και αφουγκράσου τις ανάγκες του. Φρόντισε το σώμα και το πνεύμα σου. Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος, η ξεκούραση , διαλογισμός πρέπει να αποτελούν καθημερινές προτεραιότητες. Ανέπτυξε τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας και μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου προς όφελος σου αλλά και προς όφελος της ομάδας στην οποία ανήκεις κάθε φορά, (οικογένεια, φίλοι, εργασία) . Φρόντισε την μητέρα όλων των σχέσεων, τη σχέση με τον εαυτό σου.


  • Ανέλαβε δράση. Μην αγνοείς τα προβλήματα και μη βρίσκεις δικαιολογίες. Φτιάξε ένα πλάνο για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Γράψε μια λίστα με αυτά που πρέπει να διεκπεραιώσεις και γράψε τους στόχου σου. Φρόντισε να είναι συγκεκριμένοι, εφικτοί, μετρήσιμοι. Χώρισε το πρόβλημα σε επιμέρους προβλήματα και διαχειρισου ένα τη φορά. Αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις και μην αναλώνεσαι σε αυτά που δε μπορείς να ελέγξεις. Μπορεί να σου πάρει χρόνο να ανακάμψεις από μια δύσκολη περίοδο αλλά αν έχεις ξεκάθαρο πλάνο θα τα καταφέρεις με μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.



Η ψυχική ανθεκτικότητα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τοξικότητας και στην διατήρηση καλής ψυχικής υγείας. 


Όλοι αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στη ζωή μας. Όσο πιο ανθεκτικοί είμαστε τόσο ευκολότερα θα σηκωνόμαστε και θα ξαναβρίσκουμε το νόημα της ζωής μας ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί!



“It is really wonderful how much resilience there is in human nature. Let any obstructing cause, no matter what, be removed in any way, even by death, and we fly back to first principles of hope and enjoyment.” 
 Bram Stoker, Dracula


“When we learn how to become resilient, we learn how to embrace the beautifully broad spectrum of the human experience.” 
 Jaeda Dewalt


Resilience is very different than being numb. Resilience means you experience, you feel, you fail, you hurt. You fall. But, you keep going.” 
 Yasmin Mogahed



Αλαφακη Μικα

Φαρμακοποιός

Σχόλια