6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ


Ξεκινώντας, θα ήθελα να επισημαίνω ότι ο μητρικός θηλασμός και η μητρότητα γενικά είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει κανόνες ή μυστικές συνταγές! Οι περισσότερες γυναίκες έχουν συγκεκριμένη άποψη για το αν θα θηλάσουν η όχι . Η απόφαση αυτή είναι προσωπική. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική όπως διαφορετικό είναι το κάθε μωράκι και οι ανάγκες του! 

Ωστόσο θα προσπαθήσω μέσα από τις γνώσεις μου σαν επαγγελματίας υγείας και την προσωπική  μου εμπειρία να δώσω μερικές συμβουλές ελπίζοντας να φανούν χρήσιμες.

  1. Βρείτε την ιδανική στάση για εσάς και το μωρό σας. Είναι σημαντικό να νιώθετε άνετη και χαλαρή όσο θηλάζετε. Στηρίξτε καλά τη πλάτη σας και βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από το μωρό για να μη σκύβετε. Μπορείτε να θηλάζετε καθιστή στον καναπέ, σε καρέκλα ή και ξαπλωμένη αρκεί να νιώθετε άνετα.
  2. Αρχίστε με διαφορετικό στήθος σε κάθε γεύμα. Είναι σημαντικό σε κάθε τάισμα το μωρό να αδειάζει τον ένα μαστό ώστε να παίρνει τόσο το νερωμένο και πιο ελαφρύ γάλα που το ξεδιψάει όσο και το πιο «παχύ» και θρεπτικό γάλα που ακολουθεί. Καλό είναι να δίνετε στο μωρό να θηλάζει και από τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα, ώστε να τα αδειάζετε και να τα βοηθάτε να παράγουν περισσότερο γάλα.
  3. Δε δίνουμε το στήθος στο μωρό αλλά σπρώχνουμε το κεφαλάκι του μωρού στο στήθος. Φροντίστε το μωρό να είναι ξαπλωμένο απέναντι σας με όλο του το σώμα κι όχι να γυρίζει μόνο το κεφάλι του προς το στήθος. Είναι σημαντικό το στόμα του μωρού να είναι όσο το δυνατό πιο ανοιχτό όταν έρθει σε επαφή με τη θηλή και να μπει η θηλή αρκετά βαθιά στο στόμα του μωρού. Το σωστό πιάσιμο θηλών εξασφαλίζει άνετο θηλασμό και προστατεύει τις θηλές από τον ερεθισμό.
  4. Ο θηλασμός τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες είναι απεριόριστος και χωρίς ωράριο. Ωστόσο, όσο γρηγορότερα ξαναμπεί η μητέρα και η οικογένεια στους ρυθμούς της τόσο καλύτερα θα ρυθμιστούν τα γεύματα του μωρού. Eίναι σημαντικό να ακολουθήσετε το βιορυθμό του μωρού σας και το δικό σας.
  5. Μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται στο στήθος. Το μωρό που μαθαίνει να κοιμάται θηλάζοντας δε μαθαίνει να κοιμάται μόνο του. Προσπαθήστε να το ξυπνήσετε πειράζοντας χεράκια, ποδαράκια, αυτάκια. Φροντίστε να το ξυπνήσετε μόλις ολοκληρώσει το γεύμα και να το τοποθετήσετε με ανοιχτά μάτια στο λίκνο ή τη φωλιά του για να μη στρεσσαριστεί όταν ξυπνήσει σε διαφορετικό μέρος. Θα πρέπει να βάζετε το μωρό ξύπνιο στην κούνια και να το διδάξετε με υπομονή να κοιμάται μόνο του. Ακούγεται οξύμωρο αλλά αποτελεί μια πολύ χρήσιμη συμβουλή.
  6. Κάντε ένα ζεστό ντους πριν θηλάσετε ή πριν την άντληση μητρικού γάλατος και ελαφρύ μασάζ στο στήθος με κυκλικές κινήσεις. Αυτό θα βοηθήσει το στήθος να ενεργοποιηθεί και να παράξει περισσότερο γάλα.
Οι παραπάνω συμβουλές έχουν σαν στόχο να κατευθύνουν και να διευκολύνουν τη νέα μαμά. Σίγουρα η θεωρία ακούγεται πιο απλή από την πράξη. Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία στο θηλασμό, πρακτικά προβλήματα λόγω θηλής , πόνο , βουλωμένους πόρους, πληγωμένες θηλές ή οτιδήποτε άλλο επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό στο μητρικό θηλασμό πχ μαία για τηλεφωνική ή κατοικον καθοδήγηση. Πολλές φορές μπορεί να πελαγώνουμε με κάτι απλό, στο οποίο ένας ειδικός μπορεί να μας δώσει λύση και να διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Μην αγχώνεστε και μη πιέζετε τον εαυτό σας. Σεβαστείτε τόσο τις δικές σας ανάγκες όσο και τις ανάγκες του μωρού σας. Έτσι, θα είστε και οι δύο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι!

Σε περίπτωση που πρέπει να γυρίσετε αμέσως στη δουλειά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θήλαστρο για την παραλαβή του μητρικού γάλακτος και να προσφερθεί στο νεογνό όσο λείπει η μητέρα από άλλο άτομο. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί 24 ωρες στη ψύξη του ψυγείου είτε στην κατάψυξη 2-4 μήνες χωρίς φόβο για αλλοίωση ή καταστροφή των συστατικών του.

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και η UNICEF συνιστούν 
  • Έναρξή θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετα τη γέννηση.
  • Αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες.
  • Συνέχιση θηλασμού παράλληλα με την εισαγωγή τροφών, για οσο επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι όσο θηλάζετε θα πρέπει να τρώτε αρκετά και σωστά, να πίνετε αρκετά υγρά και να φροντίζετε το στήθος σας και γενικότερα τον εαυτό σας. Η ώρα του ταΐσματος είναι ιερή και για τους δυο σας και θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας. Να θυμάστε ότι εσείς και το μωρό σας επιλέγετε με ποιο τρόπο και για πόσο διάστημα επιθυμείτε να συνεχίσετε το μητρικό θηλασμό. Χρειάζεται ενθάρρυνση, υπομονή και επιμονή! Ακολουθήστε το ένστικτο σας και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν το έχετε ανάγκη! 

Μίκα Αλαφάκη
Φαρμακοποιός


Πηγές: 

Η εγκυμοσύνη από εβδομάδα σε εβδομάδα, Professor Lesley Regan 
"Τι Να Περιμένεις τον Πρώτο Χρόνο του μωρού σου", Eisenberg A., Murkoff H., Hathaway S.
Καταπληκτική Μαμά, Πρακτικές συμβουλές για μαμάδες από 0-12 μηνών, Δρ Λίζα Βαρβόγλη 




Σχόλια