Συμπλήρωμα Μαγνησίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 


Λίγα λόγια για το μαγνησίο….

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο με καθοριστική σημασία για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Συμμετέχει σε πάνω από 300 ενζυμικές και άλλες κυτταρικές λειτουργίες. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος, στην παραγωγή και τη δράση της ινσουλίνης, βοηθάει στη χαλάρωση μυϊκών και νευρικών ινών  και έχει σταθεροποιητική δράση στον καρδιακό ρυθμό και στην πίεση του αίματος. Είναι απαραίτητο για υγιή οστά,  την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, και για την αποφυγή της κόπωσης. Τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες μειώθηκε σημαντικά η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου. Σύμφωνα με έρευνες το 75% των ανθρώπων με τυπική διατροφή παίρνουν πολύ λίγο μαγνήσιο. Οι αλλαγές στη διατροφή τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε έλλειψη μαγνησίου.

Ποσό μαγνήσιο χρειάζομαι;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου για έναν ενήλικα άνδρα είναι 400-420mg και για μια ενήλικη  γυναίκα 310-320mg. Κατά την εγκυμοσύνη οι ημερήσιες ανάγκες μαγνησίου αυξάνονται στα 350-360 mg. Τα τελευταία χρόνια , λόγω αλλαγών στη διατροφή και επεξεργασίας των τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά η πρόσληψη μαγνησίου στα 170-250 mg ποσότητα ανίκανη να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού. 

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο 

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε όλες τις τροφές εκτός από τα λίπη και το νερό. Πλουσιότερες πηγές μαγνησίου είναι τα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα σόγιας, όσπρια, ξηροί καρποί ( αμύγδαλα, κασιους) σιτηρά όπως καφέ ρύζι και το κεχρί, φρούτα όπως η μπανάνα, τα ξερά βερίκοκα, το αβοκάντο, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, το κόκκινο κρέας και τέλος τα ψάρια και θαλασσινά. Πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν και ποσότητες φυτικών οξέων που δεσμεύουν το μαγνήσιο και αλλά μέταλλα. Έτσι, δε μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει  το μαγνήσιο από τέτοιες τροφές. 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα μαγνησίου;

  • Σε περίπτωση φτωχής διατροφής 
  • Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
  • Σε προεμμηνορυσιακο σύνδρομο και δυσμηνορροια
  • Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης 
  • Σε αθλητές και άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα 
  • Όταν εμφανίζεται κόπωση, αδυναμία, ανησυχία
  • Σε μυϊκές κράμπες
  • Για την αντιμετώπιση άγχους και αϋπνίας
  • Σε άτομα που υποφέρουν από κεφαλαλγία και ημικρανίες
  • Σε άτομα που λαμβάνουν χρόνια πραζόλες και διουρητικά 
Στις παραπάνω περιπτώσεις όπου παρατηρείται έλλειψη μαγνησίου η λήψη ενός συμπληρώματος 300-400mg την ημέρα είναι επιβεβλημένη. Όσον αφορά το τρόπο λήψης μαγνησίου απορροφάται καλύτερα όταν το λαμβάνετε νηστικοί. 

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας συνολικά. Σε περίπτωση που ανήκετε σε μια από τις παραπάνω ομάδες ή εμφανίζετε συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου, όπως κράμπες , αδυναμία αϋπνία, ανησυχία , πονοκεφάλους συμβουλευτείτε τι γιατρό η το φαρμακοποιό σας για τη λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος μαγνησίου ανάλογα με τις ανάγκες σας.


Αλαφάκη Μίκα

Φαρμακοποιός

Σχόλια