Νέα μαμά: Οδηγός Αυτοφροντίδας



Η γέννηση του μωρού μας φέρνει μεγάλη χαρά αλλά και τεράστιες αλλαγές και στρες στη ζωή μας! Οι νέες μαμάδες θα πρέπει μαζί με τη φροντίδα του μωρού μας να μη ξεχνάμε να φροντίζουμε για τη ψυχική και σωματική μας υγεία! 

Για να φροντίσουμε το νεογέννητο μωρό μας πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Η ξεκούραστη και χαρούμενη μαμά είναι η καλύτερη μαμά! Μη ξεχνάτε τον εαυτό σας σε αυτή τη φάση και μη νιώθετε τύψεις να κάνετε κάτι για εσάς! Ακόμα και πιο μικρή ενέργεια για τον εαυτό σας θα σας αναζωογονήσει και θα σας γεμίσει δύναμη για να ανταπεξέλθετε  στη δύσκολη καθημερινότητα με το μωρό. 

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας: 


·Χαλαρωτικό μπάνιο. Βάλτε χαλαρωτική μουσική, χρησιμοποιείστε άλατα μπάνιου και τονωτικά αφρόλουτρα με μυρωδιές που αγαπάτε. Προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο στο μπάνιο για extra χαλάρωση. Ιδανικά αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα, το πορτοκάλι, το περγαμόντο, το γεράνι.

·Μετά το μπάνιο η πριν πέσεις για ύπνο άπλωσε στο σώμα σου το αγαπημένο σου body lotion η λάδι σώματος. Χάρισε στο σώμα σου την ενυδάτωση που χρειάζεται καθημερινά! 

·Σωστή διατροφή: Φρόντισε να τρως ποικιλία τροφών και να πίνεις άφθονο νερό! Προτίμησε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και απέφυγε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καφέ. Αυτή τη περίοδο οι ανάγκες σου είναι αυξημένες! Γι αυτό μπορείς να λαμβάνεις ένα συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για νέες μαμάδες, πάντα σε συννενόηση με το γυναικολόγο σου.

·Μασάζ προσώπου: Χρησιμοποίησε εργαλεία μασάζ όπως το roller η τη μέθοδο Gua Sha ( επίπεδο νεφρίτη ή ροζ χαλαζία ) Το μασάζ προσώπου θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις όλη την ένταση και θα σου χαρίσει λαμπερή, νεανική επιδερμίδα. Βρες χρόνο 5 λεπτά όταν το μωράκι σου κοιμάται και θα νιώσεις ηρεμία και χαλάρωση.

·Πρωινή γυμναστική και stretching: Αφιέρωσε λίγο χρόνο στη σωματική άσκηση. Μπορείς να παρακολουθήσεις βιντεάκια με yoga, pilates, stretching η άλλο είδος άσκησης από το σπιτι. Η κίνηση θα τονώσει σώμα και πνεύμα! 

•Ελαφρύ μακιγιαζ: Μόλις ξυπνήσεις φρόντισε την επιδερμίδα σου ακολουθώντας τα βασικά βήματα περιποίησης καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος! Καθαρισμός, κρέμα ματιών και ενυδατική είναι τα άκρως απαραίτητα! Στη συνέχεια άπλωσε στην επιδερμίδα σου μια bb, cc cream για ελαφριά κάλυψη, concealer για τους μαύρους κύκλους,  μάσκαρα κι ένα lip balm. Η όλη διαδικασία απαιτεί μερικά λεπτά και η εικόνα σου θα σου ανεβάζει αμέσως τη ψυχολογία! Επίσης, λίγο highlighter στα ζυγωματικά, στη μύτη και στα χείλη θα δώσει  μια φυσική λάμψη κι έτσι θα δείχνεις ξεκούραστη! Εφάρμοσε το σε υγρή μορφή η σκόνη με ένα πινέλο ή απλά με τα χέρια! Το ότι μένεις στο σπιτι μαζί με ένα νεογέννητο δε σε εμποδίζει να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να νιώσεις καλύτερα! 

·Βγάλε τις πιτζάμες και τις φόρμες: Σίγουρα δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες όταν εχεις να φροντίσεις ένα νεογέννητο. Προσπάθησε όμως να μην είσαι κάθε μέρα όλη μέρα με μια πιτζάμα! Φόρεσε το αγαπημενο σου πουκάμισο ή ένα άνετο φόρεμα μέσα στο σπιτι! 

-Κοιμήσου όσο το μωρό κοιμάται. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αποκοιμηθείς την ώρα που το μωρό σου  κοιμάται ή να πρέπει να κανεις κάποιες δουλειές αλλά είναι πραγματικά σωτήριο. Ο ύπνος μέσα στη μέρα θα σε αναζωογονήσει! Αν δεν καταφέρεις να κοιμηθείς ξάπλωσε και κλείσε για λίγο τα μάτια σου.

•Διάβασε ένα βιβλίο: Αυτή τη περίοδο έχουν τη τιμητική τους τα βιβλία γονεϊκοτητας. Ωστόσο, κάποιες μέρες που θα έχεις παραπάνω χρόνο η βοήθεια στο σπιτι μπορείς να ξεφυλλίσεις το αγαπημενο σου περιοδικό η να διαβάσεις ένα μυθιστόρημα η ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης! Μερικές μόνο σελίδες θα σε χαλαρώσουν και θα σε ταξιδέψουν.

·Βρες λίγο χρόνο να μείνετε οι δυο σας με το σύντροφο σου. Φτιάξτε μια ρουτίνα όταν το μωρό πέσει για ύπνο επιλέγοντας να παράγγειλετε το αγαπημενο σας φαγητό, να χαλαρώσετε μαζί και να δείτε μια ταινία! Ακόμα και να μη την ολοκληρώσετε από τη νύστα τα έχετε περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Εναλλακτικά, αν έχετε βοήθεια στο σπιτι εκμέταλευτειτε την για να απολαύσετε μια σύντομη βόλτα οι δυο σας!

·Πήγαινε ένα σύντομο περίπατο. Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο και η επαφή με τη φύση βελτιώνει τη ψυχολογία. Όταν βγαίνεις έξω μη ξεχνάς το αντιηλιακό σου!!

·Κοινωνικοποιήσου: Πηγαινε μια βόλτα με το μωρό, μίλησε ή συνάντησε μια φίλη σου! Δε βοηθάει να κλείνεσαι στον εαυτό σου! Ζητά βοήθεια από τους γύρω σου!

·Κάνε κάτι δημιουργικό: Όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος σου βρες μια ευκαιρία να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ζωγράφισεις, να φτιάξεις το αγαπημένο σου κέικ,  να μαγειρέψεις κάτι ιδιαίτερο,  να ακούσεις μουσική ή podcast την ώρα που θηλάζεις ,να παρακολουθήσεις ένα online σεμινάριο! Βρες μια δραστηριότητα που αγαπάς και απόλαυσε την!


Κλείνοντας, να θυμάσαι ότι εμείς οι γυναίκες όταν θελουμε όλα τα μπορούμε! Όσο απαιτητική και δύσκολη κι αν είναι η καθημερινότητα με το μωρό μπορούμε πάντα να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να του αφιερώσουμε λίγο χρόνο! Αρκεί να το αποφασίσουμε και να ακολουθήσουμε το ένστικτο μας! Δε θέλει κόπο και χρόνο μόνο, θέλει τρόπο, κι αν θέλεις θα τον βρεις!!! 


«Πρώτα αγάπα τον εαυτό σου και μετά όλα θα μπουν σε σειρά. Πραγματικά πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου για να κάνεις το οτιδήποτε σε αυτόν τον κόσμο» - Lucille Ball


Αλαφάκη Μίκα

Φαρμακοποιος 

Σχόλια