Ψυχική υγεία: Πως μπορούμε να στηρίξουμε τους ηλικιωμένους στην εποχή της πανδημίας;


Είναι γνωστό ότι η πανδημια έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας επηρεάζοντας τη ψυχική και σωματική υγεία. Οι ηλικιωμένοι είναι η πληθυσμιακή ομάδα που ταλαιπωρείται περισσότερο σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Το 29.8% των ατόμων άνω των 65 αναφέρουν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας ενώ το 69.1% ατόμων άνω των 65 εμφανίζουν χρόνιες παθήσεις. Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση υγείας τους έρχεται να προστεθεί η επιβάρυνση ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας. 

Τα άτομα άνω των 65 είναι αυτά που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη απομόνωση από την οικογένεια και το κοινωνικό τους περίγυρο προκειμένου να προστατευτούν από τον κοροναϊοΑυτή η συνθήκη τους εξαντλεί και τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, φόβο, οργή και άγχος. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι νιώθουν πόνο τείνουν να είναι πιο εσωστρεφείς, αποτραβηγμένοι , μελαγχολικοί, ακόμα και εχθρικοί.


Γι αυτό οφείλουμε να τους προστατεύσουμε και να τους στηρίξουμε εστιάζοντας  στην επικοινωνία! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τους κρατήσουμε δραστήριους ακόμα και στο σπιτι. Η επικοινωνία και η ουσιαστική σύνδεση είναι το κλειδί για να ανακαλύψουμε νεες δραστηριότητες και να τις μοιραστούμε μαζί τους με τρόπο δημιουργικό! 



5 τρόποι να στηρίξουμε τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας: 

·Επικοινωνία με αξιοποίηση της τεχνολογίας:

Οι επιλογές που μας δίνει η τεχνολογία είναι πολλές αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξοικειωθούν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας με κινητά και tablet! Βιντεοκλήσεις, online  παιχνίδια, ομαδικές οικογενειακές  βιντεοκλήσεις, οικογενειακά group όπου μπορείτε να ανταλλάζετε μηνύματα και φωτογραφίες είναι μερικές από τις λύσεις που μας δίνει η τεχνολογία. Έτσι, θα παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για επικοινωνία και ψυχολογική υποστήριξη ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοκυριαρχία τους. 

·Δημιουργία ρουτίνας: Ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να δημιουργήσουν μια νέα ρουτίνα την περίοδο της καραντίνας! Οργανώστε μαζί τους ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και δραστηριοτήτων! Διατηρήστε τις θρησκευτικές τους συνήθειες με την παρακολούθηση διαδικτυακής λειτουργίας. Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνουν σωστά τη φαρμακευτική τους αγωγή σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων. Η τήρηση προγράμματος τους δημιουργεί αίσθηση ασφαλείας και ηρεμία. 

·Σωματική άσκηση: Η κίνηση είναι ζωή! Βρείτε απλούς τρόπους να γυμναστούν στο σπιτι ή σε εξωτερικό χώρο χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό! Η σωματική άσκηση διατηρεί το σώμα σε καλή κατάσταση ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει την αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, η καθημερινή άσκηση έχει ευεργετική δράση στις διαταραχές ύπνου και διαταραχές συναισθήματος. 

·Επαφή  με τη φύση: Ένας περίπατος στη φύση θα τους χαλαρώσει και θα βελτιώσει τη ψυχολογία τους. Σε περίπτωση που δε μπορούν να βγουν από το σπιτι τους ενθαρρύνουμε να ασχοληθούν με τη κηπουρική! Η φροντίδα φυτών αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία!

·Δημιουργικές δραστηριότητες: Μερικά παραδείγματα είναι τα γνωστικά παιχνίδια, βιβλία, μουσική, ζωγραφική , μαγειρική, ζαχαροπλαστική, podcast, παρακολούθηση ταινιών. Ένα παιχνίδι με χαρτιά, μια παρτίδα σκάκι, ένα puzzle ή ένα σταυρόλεξο αποτελούν απλούς τρόπους να κρατήσουν το μυαλό τους ενεργό και απασχολημένο! Ας παίξουνε μαζί τους!  Μπορούμε επίσης να τους μάθουμε να ακούνε podcast με αγαπημένα τους θέματα κατεβάζοντας τους μια εφαρμογή. Αν αγαπούν τη μαγειρική η τη ζαχαροπλαστική δείξτε τους νέες συνταγές ή φτιάξτε κάτι μαζί!


Καταλήγοντας, η επικοινωνία και η δημιουργία καθημερινών δραστηριοτήτων σε άτομα μεγάλης ηλικίας καλλιεργεί τη χαρά και την αίσθηση επιτυχίας! Να θυμάστε ότι οι ευτυχείς άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί, ευέλικτοι και είναι σε θέση να αντέξουν τις αντιξοότητες της ζωής ευκολότερα! Ας είμαστε όλοι σύμμαχοι τους σε αυτή τη προσπάθεια κι ας τους αντιμετωπίσουμε με χιούμορ και ευαισθησία. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα μας!


Αλαφάκη Μίκα 

Φαρμακοποιος



Σχόλια