Ενσυνείδητοτητα: Το μυστικό για ευτυχισμένη ζωή



Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από γρήγορες ταχύτητες και πολυπραγματοσυνη! Έχουμε εθιστεί στο  να κάνουμε 100 πράγματα ταυτόχρονα και να καυχιόμαστε γι αυτό αντί να συγκεντρωθούμε με όλο μας το είναι σε μια ασχολία  τη φορά. Να αναπτύξουμε την ενσυνειδητοτητα, την απόλυτη συνείδηση του εδώ και τώρα η αλλιώς το λεγόμενο «mindfulness».


Πρέπει να κάνουμε ότι κάνουμε με συνειδητότητα όχι να λειτουργούμε σαν υπνωτισμένοι στον αυτόματο πιλότο. Έτσι τα πράγματα γίνονται μηχανικά και άψυχα. Όταν ασχολούμαστε με πολλά πράγματα μαζί αντί να κερδίζουμε χρόνο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο εγκέφαλος μας αποσπάται και ταράζεται  όταν μοιράζουμε τη προσοχή μας σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τελικά δεν είναι τόσο αποδοτικός.

 

Ενσυνειδητοτητα:


Μια στάση ζωης όπου εστιάζουμε στη παρούσα στιγμή συνειδητά. Πρόκειται για μια πρακτική που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό με στόχο να βελτιώσουμε την απόδοση μας σε κάθε τομέα και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή μας.


Ας δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας να λειτουργήσει συγκεντρωμένος σε κάτι χωρίς περισπασμους. Ας εστιάσουμε σε μια ασχόλια τη φορά και θα δούμε την παραγωγικότητα μας να αυξάνεται θεαματικά. Ας προσθέσουμε «συνειδητότητα» στις απλές καθημερινές ασχολίες αποσυνδέοντας τον αυτόματο πιλότο. Αυτό σημαίνει να γίνουμε φίλοι με την παρούσα στιγμή, να εστιάσουμε στο τώρα και να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα πράγμα τη φορά και να αφιερώσουμε  σε αυτό την απόλυτη προσοχή μας. Όπως ακριβώς λειτουργούν τα παιδιά, που συγχρονίζονται απόλυτα με το τώρα και αφιερωνονται με όλο τους το είναι στην κάθε δραστηριότητα χωρίς να τα απασχολούν σκέψεις για το παρελθόν η το μέλλον. Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να μάθουμε από τα παιδιά και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.


Ένας απλός τρόπος για να ζούμε με ενσυνειδητοτητα και να στρέψουμε τη προσοχή μας στο παρόν είναι να επικεντρωθούμε σε απλά καθήκοντα. Να αποφασίσουμε να συγκεντρωθούμε στο εδώ και τώρα χωρίς κριτική. Να μάθουμε  να παρατηρούμε τον εαυτό μας στην κάθε στιγμή του και να εναρμονιστούμε με το τι υπάρχει τώρα! Ακόμα κι αν το τώρα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο το παρατηρώ, το αποδέχομαι, το ζω! 


Αποσυνδέοντας τον αυτόματο πιλότο..

Συγκεκριμένα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυνειδητοτητα καθημερινά στις παρακάτω ενέργειες:

-Πρωινό ξύπνημα. Εστίασε στο τώρα, παρατήρησε το σώμα σου καθώς ξυπνάει μέχρι να σηκωθείς από το κρεβάτι.

-Μπάνιο. Νιώσε τον νερό στο σώμα σου καθώς κυλάει. Δώσε βάση στον ήχο του. Απόλαυσε  τις μυρωδιές από τα αγαπημένα σου αφρόλουτρα και άλατα μπάνιου.

-Ώρα για τσάι. Φτιάξε το αγαπημένο σου τσάι και απόλαυσε  κάθε διαδικασία. Εστίασε στο νερό που βράζει, που χύνεται στο φλιτζάνι και στο πως αλλάζει το χρώμα του όταν πέφτει πάνω του το τσάι.

-Ώρα φαγητού. Μάθε να μην τρως βιαστικά. Μύρισε το φαγητό, νιώσε τις γεύσεις στον ουρανίσκο σου απόλαυσε το ήσυχα και αργά. 

-Σωματική άσκηση. Κατα τη διάρκεια της άσκησης εστίασε  στο σώμα σου, στους μυς που γυμνάζεις κάθε φορά. Συγκεντρώνοντας τη προσοχή  σε κάθε μέλος σου αυξάνεις την απόδοση σου!

-Όταν ξεκουράζεσαι κι όταν ξαπλώνεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να μείνεις εκεί και να επικεντρωθείς στην ατμόσφαιρα. Αφιέρωσε μερικά λεπτά στο διαλογισμό, συγκεντρώσουν στην αναπνοή σου και χαλάρωσε!

-Στις μετακινήσεις είτε με τα πόδια είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο. Μάθε  να παρατηρείς το περιβάλλον γύρω σου και να βυθιστείς  σε αυτό χωρίς να σε παρασύρει το παρόν η το παρελθόν.


Σημείωση: Άφησε για λίγο το κινητό στην άκρη και μην κοιτάς τις ειδοποιήσεις που έρχονται συνεχώς και τα social media καθώς απολαμβάνεις μικρές καθημερινές συνήθειες!


Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ενσυνειδητοτητα ή αλλιώς το mindfulness είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να γαληνέψουμε το νου μας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να βελτιώσουμε τις σχεσεις μας, προσωπικές και επαγγελματικες! Ίσως μας φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά με καθημερινή εξάσκηση θα τα καταφέρουμε! Πως θα το πετύχουμε; Κάθε φορά που το μυαλό μας περιπλανιέται στρέφουμε ήρεμα τη προσοχή μας σε ότι κάνουμε! Ας το ξεκινήσουμε τώρα!


Αλαφακη Μικα

Φαρμακοποιος


Πηγές: 

Ικιγκαι, Hector Garcia (Kirai) & Francesc Miralles

Για μια νέα ζωή , Eckhart Tolle

Μαθε να χαλαρώνεις, Laura Milne

Σχόλια