Ποτέ η αγάπη είναι μη υγιής;



Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη όλοι έχουμε ανάγκη από αγάπη. Η αγάπη είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, είναι κινητήριος δύναμη, είναι στήριγμα, είναι κίνητρο. Ωστόσο, η αγάπη μπορεί να γίνει τοξική. Όταν δεν μας βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας δεν είναι αγάπη. Η υγιής σχέση στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και είναι αυτή η αγάπη που μας εξελίσσει. Είναι αυτή η αγάπη που απαιτεί πνευματική ωριμότητα και γνώση του εαυτού μας. Αυτή την αγάπη θα πρέπει να αναζητάμε και τίποτα λιγότερο.


Μη υγιής αγάπη: Χαρακτηριστικά 

·έλλειψη επικοινωνίας 

·ένταση, αστάθεια , συνεχείς χωρισμοί και επανασυνδέσεις, κυκλοθυμία 

·χαμηλή αυτοεκτίμηση 

·απουσία αμοιβαίου σεβασμού

·έλλειψη εμπιστοσύνης, καχυποψία, ζήλεια

·ανταγωνισμός 

·μη ειλικρινής σχέση, ψέμα

·στέρηση ελευθερίας-ανεξαρτησίας

·σχέση εξάρτησης-απομόνωση από φίλους, οικογένεια 

·απαίτηση ανταπόδοσης, συμφέρον, αντάλλαγμα 

· απάθεια, απουσία έκφρασης και αυθορμητισμού 


Οποιαδήποτε σχέση έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα δεν είναι αγάπη. Η καλύτερα είναι μη υγιής αγάπη. Μάλιστα, τα παραπάνω σημάδια δε ξεκινούν από την αρχή αλλά σταδιακά καθώς εξελίσσεται η σχέση. Γι αυτό θα πρέπει να εκπαιδευτούμε ώστε να τα αναγνωρίζουμε αυτά τα σημάδια και να απομακρυνόμαστε από μια αγάπη που μας πληγώνει πριν γίνει τοξική και ίσως επικίνδυνη.


Υγιής αγάπη 

Αγάπη είναι να ακούς, να κατανοείς, να συγχωρείς, να βάζεις όρια, να δίνεις το 100% ακόμα κι αν δε σου ζητηθεί, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, να ονειρεύεσαι, να στηρίζεις, να εμπιστεύεσαι κι ας φοβάσαι, να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό, να ονειρεύεσαι, να μοιράζεσαι, να δουλεύεις με τον εαυτό σου, να είσαι παρόν, να συνδέεσαι, να αποδέχεσαι χωρίς να κρίνεις.


Αυτή είναι η αγάπη που πρέπει να αναζητάμε και όχι κακέκτυπα αυτής. Γι αυτή την αγάπη πρέπει να ψάξουμε πρώτα μέσα μας και μετά στους άλλους. Πρώτα ξεκινάμε από τον εαυτό μας και μέτα την αναζητάμε στους γύρω μας. Γι αυτή την αγάπη που μας εξελίσσει αξιζει να αγωνιζόμαστε. Στη πραγματικότητα, για να τη βρούμε χρειάζεται να μάθουμε να τη δίνουμε πρώτοι εμείς αφού μέσα μας βρίσκεται η πηγή της αγάπης. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρώτα πρέπει να γνωριστούμε τον εαυτό μας. Να μάθουμε να αγαπάμε με ωριμότητα.... και η αγάπη θα επιστρέψει πίσω σε μας! Όλα είναι μια προβολή! 


«Αγαπώ θα πει εγώ αγαπώ...Το τι κάνει ο άλλος είναι δίκη του δουλειά.»

Μενέλαος Λουντέμης 

Σχόλια