Καλύτερος ύπνος- Δυνατό ανοσοποιητικό



Είναι γνωστό ότι ο ύπνος αποτελεί μοναδικό σύμμαχο υγείας και ομορφιάς. Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στον υγιή ύπνο και σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η έλλειψη του ή η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγονται ανοσοποιητικοί παράγοντες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε ένα άτομο με ομαλό ύπνο που νοσεί να παράγεται πιο γρήγορα ανοσολογική απάντηση σε περίπτωση ιώσεων η άλλων λοιμώξεων. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να κοιμόμαστε καλά για να έχουμε ένα δυνατό οργανισμό που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εξωτερικές επιθέσεις.

Σημεία κλειδί για ομαλό και αναζωογονητικό ύπνο:

-Ρουτίνα ύπνου, ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο για τον εγκέφαλο και για την ποσότητα και ποιότητα ύπνου. Η επανάληψη των σωστών ιεροτελεστιών για την ώρα του ύπνου θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.
-Σωστή θερμοκρασία δωματίου: είναι σημαντικό το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε να είναι δροσερό. Κοιμόμαστε πιο εύκολα σε ένα δωμάτιο που κάνει κρύο παρά σε ένα δωμάτιο. με ζέστη. Φροντίστε να αερίζετε συχνά το υπνοδωμάτιο σας και να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία και την υγρασία με κλιματιστικό ή αφυγραντήρα για τέλειο περιβάλλον ύπνου.
-Σωστός φωτισμός-Σκοτάδι : χαμηλώστε τα φώτα στο σπίτι και αποφύγετε μια ώρα πριν τον ύπνο την επαφή με οθόνες, tablet , έντονο φως. Το σκοτάδι βοηθάει στην παραγωγή μελατονίνης, της αντιοξειδωτικής ορμόνης που ομαδοποιεί τον ύπνο.
-Σηκωθείτε από το κρεβάτι: αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μη μένετε στο κρεβάτι και στριφογυρνάτε για πολύ ώρα. Σηκωθείτε κάντε κάτι άλλο και επιστρέψτε στο κρεβάτι όταν νιώσετε ξανά ότι νυστάζετε.
-Αποφύγετε αλκοόλ και καφεΐνη πριν τον ύπνο.
-Δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν πριν τον ύπνο. Επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας μετά το δείπνο και επιλέξτε δραστηριότητες που σας ηρεμούν. Αποφεύγετε να δείτε ειδήσεις και social media και κάντε κάτι που σας χαλαρώνει πχ ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια, μια ωραία μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε sex , τεντώματα, μασάζ στη πλάτη, κατεβάστε ένα application για υγιή ύπνο και χαλάρωση. Βρείτε τη δραστηριότητα που σας ταιριάζει και διώχνει μακριά την ένταση!
-Μαγνήσιο για χαλάρωση. Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου που έχει φυσικές χαλαρωτικές ιδιότητες και σίγουρα θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Επιπλέον, το λαμβάνετε μέσω της διατροφής από τα φασόλια, τα δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς , σπόρους κολοκύθας, γαρίδες.                                                 

Υιοθετήστε τις παραπάνω μικροενέργειες και βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας! Ο υγιής ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αλληλένδετα. Να θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν αν έχετε περιστασιακά προβλήματα ύπνου. Αν όμως υποφέρετε από αϋπνία η άλλες ανωμαλίες ύπνου που επιμένουν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Aλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια