Ποια τα οφέλη της άσκησης κατά την εγκυμοσύνη;



Η άσκηση κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης συμβάλλει στη καλή φυσική κατάσταση και γενικά στην καλή ψυχική και σωματική υγεία, εφόσον βέβαια έχετε ζητήσει τη συμβουλή του γυναικολόγου σας για τυχόν περιορισμούς. Επιλέξτε μια ήπια , χαμηλής έντασης άσκησης που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Με την καθοδήγηση  του γιατρού σας και καταρτισμένου γυμναστή εντάξτε τη σωματική άσκηση στη καθημερινότητα σας! Τα οφέλη είναι μοναδικά σε σώμα και νου!

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η τακτική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη;

  • Βελτίωση της διάθεσης. Η άσκηση συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινων , οι οποίες μας ανεβάζουν τη διάθεση και την ενεργητικότητα και μειώνουν το στρες. Επιπλέον, η άσκηση καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την αγάπη για το σώμα μας! 
  • Ομαλός ύπνος: Η άσκηση αποτελεί σύμμαχο για έναν ποιοτικό και ήρεμο ύπνο. Έτσι θα νιώθετε πιο ξεκούραστη μέσα στη μέρα 
  • Μείωση πόνων μέσης και πλάτηςΟι δυνατοί κοιλιακοί είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στους πόνους της μέσης. Η άσκηση βοηθάει στη καλή στάση σώματος και ενδυνάμωση της μέσης και της πλάτης.
  • Καλή λειτουργία του εντέρου. Η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας! Συνδύασε την ήπια άσκηση με ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για καλύτερα αποτελέσματα.
  • Προετοιμασία για τον τοκετό. Υπάρχουν εύκολες ασκήσεις που ενισχύουν τη λεκάνη, τη ράχη, τους μηρούς, ενδυναμώνουν το σώμα και σας προετοιμάζουν για τις ωδίνες του τοκετού όταν οι απαιτήσεις του σώματος είναι υψηλές! 
  • Ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Καλή κυκλοφορία αίματος σημαίνει αποσυμφόρηση,  μείωση της κατακράτησης και καταπολέμηση των κιρσών. Αυτά με τη σειρά τους βοηθούν στη μείωση του πόνου και του αισθήματος βάρους στα πόδια.
Προσοχή! Μη πιέζετε τον εαυτό σας όταν νιώθετε κουρασμένη. Επιλέξτε μια ήπια μορφή άσκησης όπως περπάτημα, κολύμβηση, pilates, prenatal yoga. Να είστε ενυδατωμένη πίνοντας αρκετό νερό πριν την άσκηση και να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια! Ακολουθήστε τους νέους ρυθμούς του σώματος σας και γυμναστείτε με ασφάλεια.

Η κίνηση είναι ζωή! Φροντίστε τον εαυτό σας και το σώμα σας αυτή την μοναδική περίοδο που διανύετε! Η φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να διατηρηθείτε σε φόρμα, να έχετε θετική ψυχολογία,  αλλά και να βρείτε πιο εύκολα τους ρυθμούς σας και μετά τη γέννηση του μωρού σας!

Αλαφάκη Μίκα 
Φαρμακοποιός

Σχόλια