Πως φροντίζουμε σωστά ένα τραύμα;


Tο καλοκαίρι είναι η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου! Θάλασσα, ήλιος, βόλτες, διακοπές μας φτιάχνουν τη ψυχολογία. Για να τα απολαμβάνουμε όμως όλα αυτά με ασφάλεια θα πρέπει να οργανώσουμε ένα μικρό φαρμακείο για να μπορούμε να φροντίσουμε τυχόν απρόοπτα όπως μικροτραυματισμούς, εγκαύματα, τσιμπήματα.
Συχνά στο φαρμακείο μας ρωτάτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φροντίσουμε ένα τραύμα. Πρέπει να το καθαρίσουμε με ιώδιο; Χρειάζεται τοπική αντιβιοτική δράση; Το αφήνουμε ανοιχτό ή κλειστό; Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ήρθε η ώρα να λύσουμε τις απορίες!

Τα στάδια ενός τραύματος είναι
  • πόνος
  • αιμορραγία
  • θρόμβος
  • ανάπλαση ιστού
Η σωστή φροντίδα ενός τραύματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην επούλωση του. Ας δούμε τη σωστή διαδικασία φροντίδας ενός ελαφρού τραύματος. 

  1. Αυτοπροστατευτείτε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ενέργεια. Πλύνετε τα χέρια σας. Στη συνέχεια φορέστε γάντια μιας χρήσεως και στα δύο χέρια. Ζητήστε και από τον ασθενή να πλύνει τα χέρια του με νερό και σαπούνι.
  2. Αν η πληγή αιμορραγεί χρησιμοποιείστε αιμοστατικό βαμβάκι μέχρι να σταματήσει το αίμα.
  3. Καθαρισμός: Καθαρίζουμε τη πληγή με οξυζενέ ώστε να μπορούμε να την εξετάσουμε. Προτιμάμε αποστειρωμένη γάζα αντί για βαμβάκι για να μη μείνουν υπολείμματα από ίνες στο τραύμα. Το οξυζενέ χρησιμοποιείται μόνο τη πρώτη φορά που καθαρίζουμε το τραύμα!
  4. Εφαρμόζουμε αντισήπτικό διάλυμα ευρέως φάσματος για επιπλέον αντιμικροβιακή δράση. Έτσι, θα καταστραφεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των μικροβίων.
  5. Αντιβιοτική κρέμα ή spray: Εφαρμόζουμε τοπικά αντιβιοτική φροντίδα για πρόληψη της μόλυνσης.
  6. Κλείνουμε το τραύμα για να το προστατεύσουμε από τριβή με ρούχα κ.α με αποστειρωμένη αυτοκόλλητη γάζα και αν χρειαστεί κάνουμε περίδεση με επίδεσμο.
  7. Κάνουμε αλλαγή και εκ νέου φροντίδα του τραύματος καθημερινά.
  8. Αν το τραύμα δεν είναι καθαρό και εμφανίζει σημεία σοβαρότητας συζητήστε με το φαρμακοποιό σας για το ενδεχόμενο χορήγησης αντιτετανικού ορού.
  9. Σε περίπτωση που εμφανιστούν σημεία φλεγμονής συμβουλευόμαστε άμεσα το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα παραπάνω αναφέρονται σε περιπτώσεις ελαφρών, πρόσφατων τραυμάτων που μπορούμε να φροντίσουμε στο σπίτι ή στο φαρμακείο. Σε περίπτωση που το τραύμα είναι σοβαρό και εκτεταμένο θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα! Αυτό το καλοκαίρι, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα πλήρως εξοπλισμένο mini φαρμακείο στο αυτοκίνητο, στην παραλία και στις διακοπές! Οργανώστε το φαρμακείο σας ζητώντας τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας!

Ευχαριστώ για τις γνώσεις μπαμπά!! Είσαι ο γκουρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα στο φαρμακείο!

Αλαφάκη Μίκα 
Φαρμακοποιός

Σχόλια