Η αξία του διαλογισμού σε δύσκολες μέρες!



Αυτή την περίοδο όλοι ανησυχούμε για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο! Ανησυχούμε για τη ψυχική και σωματική μας υγεία, τη δίκη μας και των αγαπημένων μας , για την εργασία μας, τα οικονομικά μας, για τη χώρα μας και για το πως θα εξελιχθεί η ζωή μας από δω και πέρα. Όλοι νιώθουμε ανασφάλεια και φόβο και είναι απόλυτα φυσιολογικό! Ωστόσο, πρέπει να βρούμε τρόπους να χαλαρώνουμε και να αφήνουμε μακριά τον πανικό και το φόβο! Άλλωστε στο τέλος όλα θα πάνα καλά γιατί είναι στη φύση μας να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να αρχίζουμε ξανά από την αρχή, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται τώρα.


Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να αδειάσουμε το μυαλό μας από τις σκέψεις και να βιώσουμε την απόλυτη ηρεμία , έστω και για μερικά λεπτά!
Ας ανακαλύψουμε το διαλογισμό και τα μοναδικά οφέλη του για το σώμα και τη ψυχή μας! Ας αφιερώσουμε μερικά λεπτά μέσα στη μέρα για να μυηθούμε στη μαγεία του διαλογισμού! 

Η έννοια του διαλογισμού

O διαλογισμός είναι η άσκηση των μυών του εγκεφάλου. Πρόκειται για ένα είδος διανοητικής άσκησης μέσω της οποίας επικεντρώνεσαι σε ένα μόνο πράγμα και αδειάζεις το μυαλό σου από σκέψεις. Μια απλή τεχνική είναι να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στην αναπνοή  μας.
Σύμφωνα με τον Osho ο διαλογισμός είναι η «μη πράξη», η πορεία προς τα μέσα, μια χαλαρωμένη κατάσταση συνειδητότητας όπου δεν κάνεις τίποτα, δε σκέφτεσαι τίποτα.
Ο διαλογισμός είναι παρατήρηση! Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού , διαφορετικοί τρόποι να κινηθείς προ το «μέσα» σου και να χαλαρώσεις! Το καλύτερο είδος διαλογισμού  είναι αυτό που ταιριάζει σε σένα. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τη τεχνική που ακολουθεί ο καθένας ο στόχος είναι ένας: να αδειάσουμε το μυαλό μας από σκέψεις και να νιώσουμε την απόλυτη χαλάρωση. Ακόμα κι αν το πετύχουμε για μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή είναι επιτυχία!

Όπως αναφέρει ο Tolle στο βιβλίο του «Για μια νέα ζωή» η αληθινή ευτυχία απορρέει από την επίγνωση του εαυτού σου, την αναγνώριση του εσωτερικού χώρου. Γιατί αυτό είναι ο διαλογισμός στην ουσία του, η κίνηση προς τον εσωτερικό χώρο, η γλυκύτητα της ύπαρξης , η ησυχία.  Μας προτρέπει να ακολουθήσουμε την εξής πορεία: 
"Γαλήνεψε, Κοίτα, Άκου, Γίνε Παρόν"
Δε χρειάζεται να είμαστε διδάσκαλοι του ζεν για να χαρίσουμε στον εαυτό μας τη θεραπευτική αυτή συνήθεια! Η πνευματική ηρεμία είναι επιλογή! Ας την κατακτήσουμε!


Τα οφέλη του διαλογισμού


  • Μειώνει το stress
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση 
  • Σταθεροποιεί τους καρδιακούς παλμούς 
  • Συμβάλλει στη συναισθηματική ισορροπία
  • Αποτελεί παράγοντα μακροζωίας
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτούς μας


Αυτή τη δύσκολη περίοδο σας προτείνω να εντάξετε στη καθημερινότητα σας το διαλογισμό. Δοκίμασα να κάνω συνήθεια το διαλογισμό μετά από τις πιεστικές ώρες στο φαρμακείο και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται  για μια πνευματική άσκηση που παίρνει μακριά την ένταση και τη σωματική και ψυχική κούραση! Μάλιστα, η συγκεκριμένη άσκηση δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και χώρο! Μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε αισθάνεστε άνετα, παίρνει μόνο μερικά λεπτά και πιστέψτε με λειτουργεί! Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από ηρεμία και ισορροπία. Ας δώσουμε την ευκαιρία στο μυαλό και στο σώμα μας να χαλαρώσουν!


Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια