Αιμορροϊδική Νόσος: Συμβουλές αντιμετώπισης

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές (φλεβικά πλέγματα) και εντοπίζονται στο ανώτερο μέρος του πρωκτικού σωλήνα. Η αιμορροϊδική νόσος είναι μια πάθηση που προσβάλλει περίπου 1 στους 3 ενήλικους και συχνά είναι πολύ επώδυνη και επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Πολλές φορές, στο πάγκο του φαρμακείου έρχονται ασθενείς που παραπονιούνται για πόνο, κνησμό, αιμορραγία ή εξόγκωση στην περιοχή του πρωκτού. Πρόκειται για μια καλοήθη νόσο που εμφανίζει εξάρσεις κατά διαστήματα, τις αιμορροϊδικές κρίσεις.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αιμορροιδικής νόσου;

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Διαταραχές κενώσεων, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Τοπικός ερεθισμός από φάρμακα
  • Κακή διατροφή
  • Αθλήματα όπως ιππασία ή ποδηλασία
  • Καθιστική ζωή
  • Έντονη προσπάθεια
  • Βαριά εργασία


Συμβουλές Αντιμετώπισης


  1. Αυξήστε τη σωματική δραστηριοτήτα. Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, συμβάλλει στην αντιμετώπισης δυσκοιλιότητας που μπορεί να είναι και η αιτία εμφάνισης αιμορροΐδων. Το περπάτημα,  το pilates και η yoga και το κολύμπι αποτελούν ιδανική επιλογή.
  2. Αυξήστε τη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι, διευκολύνονται οι κενώσεις και μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αιμορροίδων. Σε περίπτωση που δε λαμβάνετε αρκετή ποσότητα φυτικών ινών από τη διατροφή μπορείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με φυτικές ίνες ή ακόμη καλύτερα με συνδυασμό φυτικών ινών-προβιοτικών.
  3. Διατήρησε καθαρή την περιοχή του πρωκτού. Μπορείς να χρησιμοποιείς υποαλλεργικά, καθαριστικά από το φαρμακείο -με καταπραυντική δράση- για καθαρισμό ευαίσθητης περιοχής  και πρωκτού. Συχνά, δροσερά μπάνια λειτουργούν βοηθητικά.
  4. Μην παρατείνετε το χρόνο που μένετε στην τουαλέτα. Αποφύγετε τη χρήση κινητού κατά την παραμονή σας στην τουαλέτα.
  5. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, τον καφέ, το τσάι και αυξήστε την κατανάλωση νερού.
  6. Χρήση τοπικών αντιαιμορροδοικών με συστατικά όπως εκχύλισμα ιπποκαστανιάς, αμαμελίδας που συχνά συνδυάζονται με τοπικά αναισθητικά για αποτελεσματική ανακούφιση.
  7. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για τη χρήση σκευασμάτων με φλεβοτονική δράση, όπως εκείνα που περιέχουν φλαβονοειδή. 

Aλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια