Linguine τύπου aglio e olio με crispy breadcrumbs




Αυτό το Πάσχα θα το περάσουμε λίγο διαφορετικά λόγω των συνθηκών της πανδημίας. 
Το "διαφορετικο" μπορεί να είναι εξίσου όμορφο και χαρούμενο, αρκεί να το θέλουμε. Θα μείνουμε σπίτι μόνοι ή με παρέα, θα μαγειρέψουμε νηστίσιμες συνταγές, θα φτιάξουμε κουλουράκια, θα ξεκουραστούμε, θα απολαύσουμε στιγμές στο σπίτι με τους αγαπημένους μας. Αυτές οι στιγμές θα τις χαρούμε ακόμα περισσότερο απολαμβάνοντας με την οικογένεια μας νόστιμες και εύκολες συνταγές ζυμαρικών όπως η σημερινή! 
Αυτή είναι η πιο αρωματική και γευστική συνταγή ζυμαρικών!

Υλικά:

• 1 πακέτο (500 γρ) linguine

Για τη σάλτσα:
• 100 ml ελαιόλαδο
• 6 σκ. σκόρδο
• 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή 5 κλ. φρέσκο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
• Λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή 1 πρέζα ξερό βασιλικό
• Ελάχιστο μπουκοβο ή τσίλι σε σκόνη
• Αλάτι, πιπέρι
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 100 γρ φυτικό τυρί τριμμένο

Για τα breadcrumbs:
• 2-3 φέτες ψωμί του τοστ
• 1 σκ. σκόρδο
• 3 κ.σ. περίπου ελαιόλαδο
• 2 πρέζες θυμάρι ξερό
• 1 πρέζα βασιλικό ξερο

Για το ζωμό λαχανικών (προαιρετικά):
• 25 ml ελαιόλαδο
• 1 κ 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
• 1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
• 1/4 ματσάκι μαϊντανό (μαζί με τα κλωνάρια)
• 1 κλωνάρι μάραθο
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη


Εκτέλεση:



1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν 1' λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο του κατασκευαστή που έχουμε επιλέξει. Θέλουμε, δηλαδή, το ζυμαρικό να μην είναι τελείως al dente, αλλά να κρατάει λίγο. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, ενώ κρατάμε 750 ml από το νερό των ζυμαρικών, γιατί θα μας χρειαστεί στο ζωμό λαχανικών.
2. Μόλις βάλουμε τα ζυμαρικά να βράσουν, τοποθετούμε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι με τα 25 ml ελαιόλαδο να κάψει, για να ετοιμάσουμε το ζωμό λαχανικών.
3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τη ρίγανη και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 1' μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν λίγο και να γίνουν διάφανα. Τότε, ρίχνουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και μάραθου κι ανακατεύουμε.
4. Μετά, ρίχνουμε τα 750 ml νερό από τα ζυμαρικά που κρατήσαμε και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20'.
5. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα crispy breadcrumbs και τη σάλτσα. Βάζουμε το ψωμί του τοστ στο μπλέντερ, ώστε να γίνει ψίχουλα.
6. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, βασιλικό και 1 ολόκληρη σκ. σκόρδο σε δυνατή φωτιά.
7. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να τσιγαρίζεται, ρίχνουμε τα ψίχουλα ψωμιού κι ανακατεύουμε καλά μ' ένα κουτάλι, ξύνοντας αν χρειαστεί τον πάτο για να ξεκολλήσουν τα ψίχουλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
8. Για τη σάλτσα, κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε μαζί με τα 100 ml ελαιόλαδο, το θυμάρι, το τσίλι ή το μπούκοβο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι να σοταριστούν σε πολύ χαμηλή φωτιά.
9. Πρέπει η φωτιά να είναι πολύ χαμηλή ώστε το σκόρδο να μην πάρει χρώμα απότομα και καεί, αλλά να χρυσαφίσει σιγά-σιγά αφήνοντας, έτσι, το άρωμά του στο ελαιόλαδο.
10. Μόλις, το σκόρδο αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το βασιλικό, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε μέχρι τα σκόρδα να χρυσαφίσουν. Τότε, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το ζωμό λαχανικών που έχουμε ετοιμάσει.
11. Ρίχνουμε το φυτικό τυρί, και δυναμώνουμε τη φωτιά για 2', ώστε να λιώσει κι ανακατεύουμε καλά.
12. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα ψίχουλα ψωμιού κι ανακατεύοτμε καλά μ' ένα κουτάλι, ξύνοντας αν χρειαστεί τον πάτο για να ξεκολλήσουν τα ψίχουλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
8. Για τη σάλτσα, κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε μαζί με τα 100 ml ελαιόλαδο, το θυμάρι, το τσίλι ή το μπούκοβο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι να σοταριστούν σε πολύ χαμηλή φωτιά.
9. Πρέπει η φωτιά να είναι πολύ χαμηλή ώστε το σκόρδο να μην πάρει χρώμα απότομα και καεί, αλλά να χρυσαφίσει σιγά-σιγά αφήνοντας, έτσι, το άρωμά του στο ελαιόλαδο.
10. Μόλις, το σκόρδο αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το βασιλικό, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε μέχρι τα σκόρδα να χρυσαφίσουν. Τότε, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το ζωμό λαχανικών που έχουμε ετοιμάσει.
11. Ρίχνουμε το φυτικό τυρί, και δυναμώνουμε τη φωτιά για 2', ώστε να λιώσει κι ανακατεύουμε καλά.
12. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού και να δέσει με τα ζυμαρικά.
13. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα ζυμαρικά με τα breadcrumbs.

✔ Αν θέλουμε ένα γρήγορο και γευστικό πιάτο, μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο παραλείποντας την παρασκευή του ζωμού λαχανικών και να χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα αντί αυτού 2 κουτάλες από το σκέτο νερό των ζυμαρικών που βράζουν μαζί με έναν κύβο με ζωμό λαχανικών που μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο εμπόριο. Φυσικά, μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε καν ζωμό χωρίς να ανησυχούμε για το γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι μεν λίγο διαφορετικό αλλά θα παραμένει πολύ καλό.
✔ Για όσους δεν νηστεύουν, μπορεί να γίνει η χρήση οποιουδήποτε σκληρού τυριού (όπως παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, ρεγκάτο) της αρεσκείας μας. Σ' αυτήν την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ζωμού λαχανικών, σπιτικού ή εμπορίου, καθώς η ιδιαίτερη γεύση του σκληρού τυριού είναι αρκετή. Επίσης, καθώς το κανονικό τυρί λιώνει πολύ πιο εύκολα από το φυτικό, δεν χρειάζεται να δυναμώσουμε τη φωτιά όταν θα το προσθέσουμε στο τηγάνι.
✔ Τέλος, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό της αρεσκείας μας, κι όχι μόνο linguini, αλλά για τη συγκεκριμένη συνταγή προτείνεται ένα μακρύ ζυμαρικό (spaghetti), γιατί η σάλτσα είναι αρκετά υδαρής και με τα ζυμαρικά αυτά δένει πιο εύκολα απ' ότι με τα ζυμαρικά με σχέδια, όπως τα fusilli ή τα farfale.


Καλή Απόλαυση και Καλό Πάσχα!!

Ευχαριστώ Κατερίνα!

Σχόλια