Fusilli με pesto μαϊντανού





Η νηστεία αποτελεί μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και για υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Για να καταφέρουμε να νηστέψουμε θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να μη ξεμείνουμε από ενέργεια και διάθεση! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι νηστεία δε σημαίνει άνοστα, νερόβραστα φαγητά. Γι αυτό ενθουσιάστηκα την παρακάτω συνταγή ζυμαρικών με πέστο μαιντανού που είναι πεντανόστιμη και νηστίσιμη!
Λατρεύω τα ζυμαρικά ιδίως τις συνταγές που αναδεικνύουν τη γεύση τους και αποτελούν τη πιο υγιεινή εκδοχή τους. Υγεία και νοστιμιά πάνε μαζί! Δοκιμάστε να κάνετε τη παρακάτω συνταγή:


Υλικά:
• 1 πακέτο (500 γρ) ζυμαρικά fusilli
• 1 ματσάκι μαϊντανός
• 2 μεγάλες σκελίδες σκορδο
• 200 ml ελαιολαδο
• 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο 
• 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
• 1 κοφτό κ.γ. μέλι 
• 1 κοφτό κ.γ. βασιλικός ξερός
• Αλατι, πιπερι
• 2 κ.σ. ξεφλουδισμένα, ανάλατα αμύγδαλα
• 2 κ.σ. καρύδια 
• 4 κ.σ. φυτικό τυρί τριμμένο + εξτρά για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: 
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε δυνατή φωτιά να καβουρδιστούν ανακατεύοντας τακτικά. Όταν τα αμύγδαλα πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά. 
2. Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα σκόρδα, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, το μισό ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξίδι, το λεμόνι και το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. 
3. Πλένουμε τον μαϊντανό και δε χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα του, αλλά και τα κλωνάρια κόβοντας μόνο ένα μικρό μέρος τους στο κάτω μέρος. 
4. Προσθέτουμε στο μπλέντερ το μαϊντανό, αλάτι, λίγο πιπέρι, το βασιλικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. 
5. Προσθέτουμε το φυτικό τυρί και χτυπάμε ακόμα λίγο. 
6. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι και διορθώνουμε. 
7. Στο μεταξύ, σε μία κατσαρόλα μα αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα fusilli κι αφήνουμε να βράσουν μέχρι να είναι al dente σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο της εταιρείας που έχουμε επιλέξει. 
8. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, και προσθέτουμε σ' αυτά, εκτός φωτιάς, περίπου 5-6 κ.σ. από τη σάλτσα pesto, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη σάλτσα στο πιάτο. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
9. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο φυτικό τυρί. 


Tips

Η ποσότητα σάλτσας που χρησιμοποιούμε είναι ενδεικτική και υποκειμενική. Μπορούμε να προσθέσουμε στα ζυμαρικά περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με το γούστο.
Είναι καλό, να φτιάξουμε τη σάλτσα από την προηγούμενη μέρα, ώστε τα υλικά να αφήσουν τα αρώματα τους και να απελευθερώσουν τη γεύση τους. Έτσι, η σάλτσα θα προκύψει πιο δεμένη και γευστική.
Αν περισσέψει σάλτσα pesto, διατηρείται μέχρι και 10 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι, εφόσον έχουμε καλύψει την επιφάνεια της σάλτσας με αρκετό ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό.
Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό της αρεσκείας μας, κι όχι μόνο fusilli. 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια, με κάσιους και κουκουνάρι σε ίσες αναλογίες ή να χρησιμοποιήσουμε μόνο αμύγδαλα ή μόνο κάσιους. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό. 
Επίσης, για όσους δεν νηστεύουν, μπορεί να γίνει η χρήση οποιουδήποτε σκληρού τυριού (όπως παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, ρεγκάτο) της αρεσκείας μας.
Τέλος, μπορούμε να πάρουμε έτοιμα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ή να τα ξεφλουδίσουμε εμείς με μια πολύ εύκολη διαδικασία: Σε ένα μπρίκι βάζουμε τα αμύγδαλα με νερό να τα καλύπτει και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε τα αμύγδαλα με λίγο νερό για να μην είναι καυτά και να μπορούμε να τα πιάσουμε, και τα ξεφλουδίζουμε ένα ένα εύκολα και γρήγορα, καθώς η φλούδα απλά ξεγλιστράει από το αμύγδαλο. Βάζουμε τα 
αμύγδαλα σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν για 15-20 λεπτά.

Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή και για τα tips Κατερίνα! Τελικά είμαστε αχτύπητο δίδυμο και στη φαρμακευτική και στη μαγειρική. Και τα δυο θέλουν χημεία! ☺️

Σχόλια