Ψητά μανιτάρια με σως βαλσάμικου και αρωματικό ρύζι basmati



Τα μανιτάρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μια εξαιρετική επιλογή για τη περίοδο της νηστείας. Περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά τους προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύουν το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αποτελούν, πολύτιμο σύμμαχο στην απώλεια βάρους καθώς έχουν ελάχιστες θερμίδες και αποτελούν πολύ καλή πρόταση για νηστίσιμες και vegan συνταγές.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καλούς λόγους για να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή και να εντάξετε τα μανιτάρια στο διαιτολόγιο σας! Μπορείτε να τα καταναλώσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ψημένα ή ωμά, σε σαλάτες, ομελέτα, πίτσα, ριζότο, ζυμαρικά και σαν συνοδευτικό. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι είναι πολύ γευστικά με τη συγκεκριμένη σάλτσα  και ταιριάζουν τέλεια με το αρωματικό ρύζι basmati!!

Υλικά:

• 500 γρ μανιτάρια agaricus γίγας ή πλευρώτους
• 250 γρ ρύζι basmati
• 500 γρ νερό (για το ρύζι)
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι

Για την μαρινάδα:

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. μουστάρδα
• 3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
• 1 κ.σ. λευκό κρασί
• 2 κ.σ. μέλι
• 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κλωνάρι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
• Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
• Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

1. Σε ένα βαθύ μπoλ βάζουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα κι ανακατεύουμε πολύ καλά να ομοιογενοποιηθούν και να λιώσει το μέλι.
2. Πλένουμε τα μανιτάρια πολύ καλά, να φύγουν χώματα. Αν χρησιμοποιήσουμε agaricus γίγας, τα κόβουμε σε αρκετά χοντρές φέτες ώστε να μη στεγνώσουν στο ψήσιμο. Αν χρησιμοποιήσουμε πλευρώτους, τα χωρίζουμε με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια.
3. Βάζουμε τα μανιτάρια σε δόσεις μέσα στο μπολ με την μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά κι αποσύρουμε σε ένα πιάτο κάθε φορά πριν βάλουμε την επόμενη δόση μανιταριών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε η μαρινάδα να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλες τις φέτες μανιταριών και αποφεύγουμε τον κίνδυνο να σπάσουν.
4. Μόλις περάσουμε όλα τα μανιτάρια από το μείγμα, τα ρίχνουμε πάλι όλα μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα, όπως και ζουμί που μπορεί να έχει μείνει στο πιάτο, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30'. Όσο περισσότερη ώρα τόσο το καλύτερο.
5. Ανοίγουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μανιτάρια το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μας πειράζει να είναι λίγο στριμωγμένα, καθώς στο ψήσιμο μικραίνουν σε μέγεθος, αλλά δεν πρέπει το ένα να καλύπτει το άλλο. Κρατάμε τη μαρινάδα που περισσεύει στο μπολ, για τη σάλτσα.
6. Βάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο. Μετά από 10' περίπου, τα μανιτάρια θα έχουν αρχίσει να μαζεύουν, να ροδίζουν και να βγάζουν τα υγρά τους. Τότε, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα γυρνάμε και αδειάζουμε λίγο από το ζουμί τους σε ένα μπολάκι. Ξαναβάζουμε στο φούρνο κι αφήνουμε τα μανιτάρια να ψηθούν μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα και να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά. Δε θέλουμε να ξεροψηθούν, όμως, αλλά να είναι λίγο ζουμερά. Αυτό θα πάρει άλλα 10' περίπου.
7. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι με νερό κι ανακατεύουμε καλά μέχρι το νερό να θολώσει. Τότε, το σουρώνουμε σε πολύ λεπτό σουρωτήρι. Αυτό το κάνουμε για να απομακρυνθεί το περιττό άμυλο και το ρύζι να βγει πιο σπυρωτό.
8. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει λίγο. Σοτάρουμε ελαφρά το ρύζι, προσθέτουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη κι ανακατεύουμε καλά.
9. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 3, αν το μέγιστο είναι το 9), σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του κι αφήνουμε να βράσει για 10'-15', μέχρι δηλαδή να απορροφηθεί όλο το νερό. Σβήνουμε τελείως τη φωτιά, κι αφήνουμε το κατσαρολάκι σκεπασμένο ακόμα 2'. Προσέχουμε, όμως, να μην κολλήσει. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και με ένα πιρούνι αφρατεύουμε το ρύζι.
10. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι σουρώνουμε την μαρινάδα που μας είχε μείνει, προσθέτουμε το ζουμί από τα μανιτάρια που ψήνονταν, ακόμα 200-250 γρ νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
11. Διαλύουμε καλά το κορνφλάουρ ή το αλεύρι σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.
12. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η σάλτσα να δέσει και να γίνει παχύρρευστη.
13. Περιχύνουμε όση σάλτσα θέλουμε πάνω από το ρύζι και τα μανιτάρια σε κάθε πιάτο. 
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.

✔ Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο μικρά λευκά μανιτάρια. Σ' αυτήν την περίπτωση, όμως, τα χρησιμοποιούμε είτε ολόκληρα, είτε κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Αν τα κόψουμε σε λεπτές φέτες θα στεγνώσουν πολύ και θα γίνουν πιο πικρά.
✔ Σε περιόδους εκτός νηστείας, τα μανιτάρια αυτά μπορούν να συνοδέψουν άψογα οποιοδήποτε πιάτο της ώρας, όπως φιλέτο κοτόπουλο ή σνίτσελ κ.ο.κ.

Eυχαριστώ Κατερίνα!!!



Σχόλια