10 Δραστηριότητες για χαρούμενα παιδιά στην καραντίνα



Αυτές τις ημέρες που τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι κλειστά και οι ειδικοί μας προτείνουν να #μείνουμε_σπίτι δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω! Μένω σπίτι δε σημαίνει ότι μένω αδρανής. Αυτό που σας προτείνω είναι να μείνετε σπίτι ασφαλείς και να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να περάσετε το χρόνο με τα παιδιά σας! Στόχος μας είναι να τα απασχολήσουμε δημιουργικά ώστε να περνάνε οι ημέρες στο σπίτι όσο πιο ευχάριστα και ανώδυνα γίνεται για μικρούς και μεγάλους.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές οικογενειακές δραστηριότητες που κρατάνε τα παιδιά απασχολημένα και χαρούμενα! 

  1. Φτιάξτε μαζί με τα παιδάκια σας χειροτεχνίες από παλιά κουμπιά. Όλοι έχουμε στο σπίτι παλιά κουμπιά ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά!
  2. Φτιάξτε ζωγραφιές με μπατονέτες ή αλλιώς τη τεχνική του πουαντιγισμού. Βουτάμε τη μπατονέτα στο χρώμα και στη συνέχεια με μικρές τελείες, τη μια δίπλα στην άλλη δημιουργούμε ότι σχέδιο θέλουμε, ουράνιο τόξο, βυθό, χαρταετό, καρδιά, κλπ. Αυτή η τεχνική κινητοποιεί τα παιδιά να φτιάξουν όμορφα, ιδιαίτερα σχέδια χωρίς πλαίσια σε έντονα χρώματα! Όταν ζωγραφίζουμε το μυαλό μας επικεντρώνεται στο έργο μας και απομακρύνει έστω προσωρινά το στρες και τις ανησυχίες μας! 
  3. Φτιάξτε ένα puzzle. Το puzzle αποτελεί μια μοναδική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους που απαιτεί συγκέντρωση. Καλλιεργεί την υπομονή και την αυτοπεποίθηση. Όταν το παιδί καταφέρει να ολοκληρώσει το puzzle αισθάνεται ικανοποίηση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του και να παροτρύνεται να συνεχίσει να προσπαθεί. Μόλις ολοκληρώσετε το puzzle μπορείτε να το κολλήσετε με ειδική κόλλα, να το βάλετε σε κορνίζα και να το στολίσετε στο παιδικό δωμάτιο. Αφήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του το αγαπημένο του σχέδιο για το δωμάτιο του.
  4. Φτιάξτε όμορφα χάρτινα ζωάκια με χαρτί τουαλέτας (όλοι έχουμε στο σπίτι μας περίσσεια  από χαρτί τουαλέτας αυτή την εποχή). Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δοκιμάστε διάφορα σχέδια και χρώματα φτιάχνοντας τα πιο ευφάνταστα ζωάκια. Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες και να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και την καλλιτεχνική τους φύση.
  5. Ασκηθείτε μαζί με τα παιδιά! Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι τις ημέρες που μένετε σπίτι και να αφιερώσετε χρόνο για σωματική άσκηση. Δώστε στα παιδιά τη πρωτοβουλία να διαλέξουν ένα αγαπημένο τους τρόπο άσκησης. Μερικές επιλογές είναι παιχνίδια με τη μπάλα στο σπίτι ή στο κήπο, σχοινάκι, ποδήλατο, περπάτημα με τη προϋπόθεση να τηρούνται πάντα οι οδηγίες των ειδικών. Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτοεκτίμησης.
  6. Πάρτε ένα παλιό σεντόνι και αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να εκφραστούν! Μπορούν να να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμούς!
  7. Χορέψτε στο σπίτι! Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και ξεκινήστε τις χορευτικές  κινήσεις. Εκφραστείτε μέσα από το χορό και αφεθείτε ελεύθεροι μαζί με τα παιδιά ! Ο χορός απελευθερώνει ενδορφίνες και συμβάλλει στη καλή διάθεση! Χορέψτε ελεύθερα και βγάλτε όλη την ενέργεια από μέσα σας!
  8. Φτιάξτε μια τρίλιζα από πέτρες μαζί με τα παιδιά. Μια βόλτα στη φύση-μετακίνηση 6- για να μαζέψουν τα υλικά και να ζωγραφίσουν τα σύμβολα στις πέτρες θα τους απασχολήσει ευχάριστα.
  9. Δημιουργήστε μια όμορφη, cozy γωνιά στο σπίτι για να λέτε παραμύθια, να ακούτε audiobooks ή να παίζετε παιχνίδια ρόλων. Μπορείτε να φτιάξετε μια σκηνή, να χρησιμοποιήσετε σεντόνια, μαξιλάρια, υφάσματα, παιχνίδια, μικρά φωτάκια και να απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία απόδρασης από τη πραγματικότητα! Ταξιδέψτε ελεύθερα με τη φαντασία σας μέσα από το όμορφο καταφύγιο που φτιάξατε!
  10. Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Η ενασχόληση με τα φυτά καταπολεμά το στρες και φτιάχνει τη διάθεση. Αν δεν έχετε κήπο μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό «κηπάκι» στο μπαλκόνι η στο παράθυρο της κουζίνας. Επιλέξτε μαζί με τα παιδιά σας φυτά σε μικρά γλαστράκια και αναθέστε τους τη φροντίδα τους.

Οι παραπάνω δραστηριότητες μας χαλαρώνουν και μας φτιάχνουν τη διάθεση αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των παιδιών μας! Τώρα που μένουμε σπίτι και έχουμε περισσότερο χρόνο ας αφοσιωθούμε σε δραστηριότητας που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα και ας κάνουμε χαρούμενες σκέψεις μικροί και μεγάλοι!


Ευχαριστώ τη Τσαμπίκα Αικατερινίδη για τη βοήθεια και τις ιδέες της!!!

Αλαφάκη Μίκα
Φσρμακοποιός

Σχόλια