Ώρα για χαλάρωση!

Ένας χρόνος φτάνει στο τέλος του και τώρα είναι η ιδανική στιγμή για ανασυγκρότηση και χαλάρωση! Είναι η σωστή στιγμή να αφήσουμε παλιές συνήθειες και να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες για τον εαυτό μας. Όπως βρίσκουμε χρόνο για τη δουλειά, για τις προθεσμίες και για τους άλλους έτσι πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα λίγο χρόνο για χαλάρωση! Να κάνουμε μια παύση και να σκεφτούμε με ηρεμία και ενσυνειδητότητα τη ζωή μας! Ήρθε η ώρα να μάθουμε να χαλαρώνουμε και να καταπολεμήσουμε το διαρκές άγχος.

Συνήθειες που μας χαλαρώνουν:


  • H τάξη συμβάλλει στη χαλάρωση: Βελτίωσε το περιβάλλον στο οποίο ζεις και θα διαπιστώσεις ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσεις. Είναι φοβερό το πως 5 λεπτά τακτοποίησης μπορούν να αλλάξουν όλη την οπτική σου. Αν αισθανθείς πίεση και άγχος προσπάθησε να βάλεις σε τάξη το χώρο σου και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα! Τακτοποιημένο σπίτι σημαίνει και τακτοποιημένο μυαλό.
  • Η αναπνοή είναι το Α και το Ω: Οι βαθιές ανάσες και γενικά οι τεχνικές αναπνοής είναι το σημαντικότερο βήμα για μείωση του στρες και χαλάρωση. Δε χρειάζεται να έχεις άπειρο χρόνο για να εξασκήσεις τον εαυτό σου με ασκήσεις αναπνοής. Αρκούν μερικά λεπτά κάθε φορά! Ισορρόπησε την αναπνοή σου και θα νιώσεις ηρεμία και χαλάρωση!
  • Παρατήρησε τα πάντα γύρω σου: Είναι σημαντικό να κάνουμε μια παύση από τους γρήγορους ρυθμούς, να αποσυνδεθούμε από τον αυτόματο πιλότο και να δοκιμάσουμε αυτή την απλή άσκηση επίγνωσης. Ρίξε μια προσεκτική ματιά γύρω σου, παρατήρησε το σπίτι σου, τη φύση, τους συναδέλφους σου, τους περαστικούς, την οικογένεια σου. Απλώς, εστίασε στην παρούσα στιγμή! Κάνε την παρούσα στιγμή φίλη σου! Μάθε να συνδέεσαι με το τώρα και αμέσως θα μειωθούν οι αρνητικές σκέψεις και οι έγνοιες!
  • Κάνε το διάβασμα την νέα σου, καθημερινή συνήθεια. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό για 5 λεπτά κάθε μέρα. Η ανάγνωση είναι μια μοναδική συνήθεια που προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου από ένα βιβλίο!
  • Επένδυσε σε αληθινές αγκαλιές! Η αγκαλιά και το χάδι διεγείρουν μια αλυσίδα αντιδράσεων στο σώμα μας που οδηγεί στη παραγωγή μιας θαυμάσιας ορμόνης, της ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και προάγει τη χαλάρωση. Η ανθρώπινη επαφή είναι το μυστικό για μακροζωία!
  • Άκουσε μουσική! Η μουσική γαληνεύει το μυαλό και τη ψυχή μας, διώχνει τις αρνητικές σκέψεις και καταπολεμά το stress. Φτιάξε σήμερα κιόλας μια λίστα με τα αγαπημένα σου τραγούδια, αυτά που σε χαλαρώνουν και σε ταξιδέυουν και άκουσε τα κάθε φορά που το stress χτυπάει κόκκινο. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να ακούσεις κλασική μουσική, που είναι πολύ χαλαρωτική ειδικά πριν από τον ύπνο. Πες ναι στη μουσική και όχι στο stress!
  • Σωστή διατροφή για υγιές σώμα και μυαλό! Μάθε να τρως κανονικά γεύματα, με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρως αργά και να μασάς καλά το φαγητό σου! Έτσι, θα νιώθεις χαλαρός και ικανοποιημένος μετά από κάθε γεύμα!
  • Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο! Το ιδανικό μέρος για να αφεθείς και να χαλαρώσεις είναι το μπάνιο σου! Ένα ζεστό μπάνιο χαλαρώνει σώμα και μυαλό. Διάλεξε ένα αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια όπως λεβάντα ή γεράνι, άλατα μπάνιου και άναψε κεράκια! Έτσι, θα απολαύσεις μια άκρως χαλαρωτική εμπειρία! Μετά το μπάνιο, άπλωσε στο σώμα σου ένα ενυδατικό λάδι  σώματος για επιπλέον φροντίδα και άνεση. Το αξίζεις στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας!
Ανακεφαλαιώνοντας, θα ήθελα να τονίσω πόσο σπουδαίο είναι να μάθουμε να χαλαρώνουμε! Οι παραπάνω συνήθειες θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις το stress από τη ζωή σου και να ανανεώσεις σώμα και  μυαλό! Προγραμμάτισε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώνεις και απόλαυσε τις γιορτές σε κλίμα ηρεμίας και γαλήνης! Αυτή τη νέα χρονιά που έρχεται κατέβασε ταχύτητα και μάθε να απολαμβάνεις τη ζωή! Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχουμε! Γι αυτό ας αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν και ας απαλλάξουμε τον εαυτό μας από το υπερβολικό και διαρκές stress! Είναι στο χέρι μας να μάθουμε να ζούμε με ηρεμία και να απολαμβάνουμε τα πράγματα!

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια