Φθινόπωρο: Η καλύτερη εποχή για αλλαγές

Τα φθινοπωρινά χρώματα είναι συνυφασμένα με την αλλαγή, τα νέα ξεκινήματα, την καινούργια αρχή. Αυτή την περίοδο, τουλάχιστον για μένα, είναι μια περίοδος ανακατατάξεων και αλλαγών περισσότερο και από την αλλαγή του έτους. Είναι μια πολύ καλή στιγμή για να αποδεσμευτούμε από πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους που δεν μας εκφράζουν και δεν μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά. Να απαλλαγούμε από το παλιά, από τις κακές συνήθειες, από τους φόβους, από τοξικούς ανθρώπους. Να πάρουμε παράδειγμα από τη φύση, και να αφήσουμε να φύγει οτιδήποτε έχει κάνει τον κύκλο του. Όπως τα δέντρα αφήνουν τα φύλλα τους να πέσουν, σαν μηχανισμό άμυνας, έτσι κι εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας επιτρέποντας του να αποδεσμευτεί από οτιδήποτε δεν του κάνει καλό. Είναι ένα είδος "ομοιόστασης" για να διατηρηθεί η ισορροπία στη ζωή μας. Φεύγει το παλιό και αφήνουμε χώρο, κενό για νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Η φύση μας διδάσκει να μη μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν αλλά να μάθουμε να απαγκιστρωνόμαστε και να δεχόμαστε με αισιοδοξία την αλλαγή. Ξεκινώντας από τα υλικά και προχωρώντας στα πνευματικά ας δούμε τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε εν όψει της νέας εποχής:


  • Απαλλαγή από αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι και να αποδεσμευτούμε από τα περιττά! Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συγκεντρώνουμε άχρηστα πράγματα! Αποδεσμευτείτε από αυτή τη βλακώδη συνήθεια! Τακτοποιήστε τη βιβλιοθήκη σας, τα συρτάρια και τα ντουλάπια και χαρίστε όσα δε χρειάζεστε σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Κάθε Οκτώβρη αδειάζω τη βιβλιοθήκη μου και χαρίζω παλιά βιβλία που έχω διαβάσει σε φιλανθρωπικά bazzaar. Έτσι, αδειάζει η βιβλιοθήκη και έχω κάνει και μια καλή πράξη!
  • Ξεκαθάρισμα ρούχων! Ήρθε η ώρα για αλλαγή στη γκαρνταρόμπα μας και μια καλή ευκαιρία για σωστή διαχείριση στη ντουλάπα μας! Σας προτείνω να αποδεσμευτείτε από ρούχα που δεν φοράτε πια και πιάνουν χώρο στη ντουλάπα σας. Έτσι, θα έχετε μια τακτοποιημένη ντουλάπα και δε θα χάνεστε ανάμεσα σε άπειρα άχρηστα ρούχα! Βρείτε πρακτικούς τρόπους για να τακτοποιείται τα ρούχα στη ντουλάπα και να διατηρηθεί όσο περισσότερο γίνεται σε τάξη και να κάνετε σωστή διαχείριση χώρου!
  • Βελτίωση του χώρου εργασίας. Φτιάξτε το γραφείο σας και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε ώστε να σας κάνει να νιώθετε όμορφα και άνετα τις ώρες που είστε στη δουλειά. Ένα γλαστράκι, μια ωραία ατζέντα , ένα χαριτωμένο στυλό, η αγαπημένη σας κούπα είναι μικρές πινελιές που φτιάχνουν τη διάθεση και βελτιώνουν την καθημερινότητα.
  • Απαλλαγή από φόβους. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από κάποιο φόβο σας και να ξεπεράσετε τα όρια σας. Προσοχή όμως! Ένα βήμα τη φορά προς την "απευαισθητοποίηση" από τους φόβους και χωρίς να πιέζουμε τον εαυτό μας! Είναι σίγουρο ότι δε θα γίνουμε ατρόμητοι από τη μια μέρα στην άλλη αλλά θα μάθουμε να διαχειριζόμαστε τους φόβους μας ώστε να μη μας περιορίζουν. Θα νιώσετε πολύ δυνατοί και γενναίοι αν αφήσετε πίσω κάποια φοβία σας και δεν επιτρέπετε να σας απομακρύνει από όλα αυτά που θέλετε.
  • Απομάκρυνση τοξικών ανθρώπων και σχέσεων. Οι τοξικοί άνθρωποι μας ρουφάνε την ενέργεια και μας εξουθενώνουν. Για να έχουμε μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή θα πρέπει να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας! Μην προσπαθήσετε  να τους εξηγήσετε ή να τους αλλάξετε αλλά να τους κρατήσετε σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μη μπορούν να σας επηρεάσουν.
  • Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων. Τα συναισθήματα μας είναι μηχανισμοί, με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε αν κάτι είναι καλό ή κακό για εμάς κι έτσι οδηγούμαστε προς την κατεύθυνση κάποιων αλλαγών. Ωστόσο, δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε απόλυτα μαζί τους και να τα αφήνουμε να μας παρασύρουν. Θα πρέπει να τα αναγνωρίζουμε, να τα αποδεχόμαστε ή να τα αμφισβητούμε και να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε προς όφελος δικό μας αλλά και των γύρω μας. Αυτό ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη! Και να θυμάστε ότι τα συναισθήματα μας είναι ένα κομμάτι της εξίσωσης της ζωής μας, όχι όλη η εξίσωση! 
  • Απαλλαγή από ανθυγιεινές συνήθειες. Μετά το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη κρεπάλη και τις καταχρήσεις ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση και υγιεινή ζωή. Τώρα περισσότερο από ποτέ το σώμα μας έχει ανάγκη από εντατική φροντίδα σε όλα τα επίπεδα! Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες, ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.  Φροντίστε το δέρμα σας πρωί και βράδυ! Μειώστε το αλκοόλ! Αν καπνίζετε είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσετε ή να κόψετε τελείως το κάπνισμα! Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας! Είναι ο,τι πολυτιμότερο έχετε! Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται πολλά, αρχίστε με το πιο εύκολο για εσάς και συνεχίστε βήμα-βήμα προς τη κατεύθυνση μιας πιο υγιεινής ζωής! Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
Φθινόπωρο!!! Μας θυμίζει ότι πρέπει πάντα να αφήνουμε πίσω πράγματα και καταστάσεις που ανήκουν στο χθες! Να επιτρέπουμε στο παλιό να φύγει για να δώσει τη θέση του στο καινούργιο!!!
Καλό φθινόπωρο!

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια