Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας, στο οποίο διαταράσσονται οι ορμόνες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, νευρικότητα, κακή διάθεση, διαταραχές στον ύπνο κ.α. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στα οστά, την καρδιά και άλλα συστήματα και λειτουργίες του οργανισμού. Η λήψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής ή ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων, αλλά και στη γενικότερη υγεία και ζωντάνια του οργανισμού.

Βιταμίνες & Μέταλλα

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πολύ σημαντικά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, τόσο για τη μετρίαση των συμπτωμάτων της όσο και για τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα συμβάλλουν στα ακόλουθα:

ü  Ορμονική ισορροπία και λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης - βιταμίνη Β6.
ü Μείωση απώλειας οστού και κινδύνου οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και καταγμάτων - βιταμίνες D, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος.
ü  Καλή λειτουργία του εγκεφάλου και καλή διάθεση – σύμπλεγμα βιταμινών Β, μαγνήσιο.
ü  Διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος - βιταμίνη Ε.
ü  Ρύθμιση της ξηρότητας του κόλπου - βιταμίνες A, C & E, ψευδάργυρος.
ü  Υγεία των αγγείων - βιταμίνη Ε, σελήνιο.
ü  Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από ιώσεις και κρυολογήματα -βιταμίνες C & E, σελήνιο, ψευδάργυρος.
ü  Φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης - βιταμίνες B6 & Β3, χρώμιο.
ü  Αντιγήρανση - βιταμίνη C, χαλκός, ψευδάργυρος.

Ισοφλαβόνες & εξειδικευμένα συστατικά

Ορισμένα εξειδικευμένα συστατικά μπορούν να ανακουφίσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ορισμένα από αυτά είναι:

ü  Ισοφλαβόνες: είναι φυτοοιστρογόνα, δηλαδή φυτικές ουσίες που μιμούνται τα οιστρογόνα κι επομένως συμβάλλουν στη ρύθμιση των ορμονών και στη μετρίαση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας ασβεστίου από τα οστά. Οι ισοφλαβόνες υπάρχουν σε ορισμένες τροφές, όπως η σόγια, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής που απευθύνονται ειδικά στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
ü  Λιγνάνες: είναι φυτοοιστρογόνα που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο λιναρόσπορο και συμβάλλουν στην ορμονική ισορροπία και τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
ü  Φασκόμηλο: έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, χαλαρώνει τον οργανισμό και βοηθάει στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων λόγω της περιεκτικότητάς του σε  φυτοοιστρογόνα.
ü  Πράσινο τσάι: βοηθάει στη διούρηση και στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.
ü  Χαμομήλι: έχει χαλαρωτική, αντι-στρες δράση και συμβάλλει στον ομαλό ύπνο.
ü  Λυκίσκος: βοηθάει στον ύπνο,  την ηρεμία και  τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης λόγω της φυτοοιστρογονικής του δράσης.
ü  5-HTP: συμβάλλει στη συναισθηματική σταθερότητα και στο να είναι ο ύπνος συνεχής και ήρεμος.

Η λήψη των παραπάνω συστατικών μόνο μέσω της διατροφής συχνά είναι δύσκολη. Πλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση που περιέχουν πολλά από τα παραπάνω συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Με την επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος, μπορεί κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση να ζει όμορφα, άνετα και με λιγότερα συμπτώματα.



Γράφει η Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc MSc

Σχόλια