Φροντίδα Ηλικιωμένων: Οι συμβουλές του φαρμακοποιού


Με αφορμή τη διεθνή μέρα ηλικιωμένων, την 1η Οκτωβρίου, θα ήθελα να αναλύσουμε το κομμάτι της φροντίδας ατόμων που βρίσκονται στη τρίτη ηλικία. Λόγω της δουλειάς μου έρχομαι καθημερινά σε επαφή με ηλικιωμένους και αφιερώνω αρκετό χρόνο στη φροντίδα τους και την κατανόηση των αναγκών τους. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για τη φροντίδα 
  • Ισορροπημένη Διατροφή και επαρκής λήψη υγρών: Φροντίστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να προσλαμβάνουν ποικιλία τροφών και επαρκή υγρά. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ηλικιωμένου. Θα πρέπει να εντάξουν στο καθημερινό διαιτολόγιο φρούτα και λαχανικά λόγω υψηλής περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Να θυμάστε ότι τα γεύματα τους θα πρέπει να είναι μικρά και ελαφριά. Να αποφεύγονται λιπαρά τυριά, πικάντικες σάλτσες, τηγανητά και γλυκά. Σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος έχει μειωμένη όρεξη φροντίστε να του κάνετε παρέα στα γεύματα ώστε να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής! Σε περίπτωση που δεν λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά από τη διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής συμβατά με τη φαρμακευτική του αγωγή και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τους παρακολουθεί.
  • Προσωπική υγιεινή και καθαριότητα: Φροντίστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να διατηρείται καθαρό και περιποιημένο. Είναι σημαντικό να βοηθάτε το αγαπημένος σας πρόσωπο στον καθαρισμό προσώπου και σώματος ακόμα κι αν στην αρχή αισθάνεστε αμήχανα. Αυτή η διαδικασία θα σας φέρει πιο κοντά. Επιπλέον, να του θυμίζετε να πλένει συχνά τα χέρια του και να φοράει καθαρά ρούχα! Η προσωπική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα του σώματος, τον υγιεινό ύπνο, τη στοματική υγιεινή και άλλες καθημερινές συνήθειες. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά στοιχεία για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. 
  • Φροντίδα δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του και γίνεται ξηρό και ευάλωτο. Γι αυτό απαιτείται εντατική φροντίδα του δέρματος σε μεγάλες ηλικίες. Απαλός καθαρισμός με ήπια καθαριστικά, καθημερινή ενυδάτωση και προστασία του δέρματος αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ώστε το ηλικιωμένο άτομο να αισθάνεται άνεση και αυτοπεποίθηση. Μη ξεχνάτε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και η πρώτη γραμμή άμυνας! Οφείλουμε να το θωρακίσουμε ώστε να αποφύγουμε ερεθισμούς και λοιμώξεις. Επιπλέον, να ελέγχετε την κατάσταση του δέρματος του ηλικιωμένου για να προλάβετε πιθανά σημάδια κατάκλισης.
  • Άσκηση στο βαθμό που μπορεί το ηλικιωμένο άτομο. Κάνοντας μερικές ασκήσεις στο σπίτι οι μυς διατηρούν τη φόρμα τους. Λίγο περπάτημα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση των αγαπημένων σας. Βοηθήστε τους αγαπημένους σας να διατηρούνται σε κίνηση! Να θυμάστε ότι η κίνηση είναι ζωή!
  • Σωστή λήψη φαρμάκων. Καλό είναι να παρακολουθείτε τη συμμόρφωση του ασθενή με τη φαρμακευτική αγωγή τοποθετώντας τα φάρμακα σε εβδομαδιαίες ή ημερήσιες θήκες. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν ο ηλικιωμένος λαμβάνει πολλά φάρμακα.
  • Επικοινωνία και επαφή: Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπο ακόμα και για θέματα που προκαλούν αμηχανία. Κρατήστε τους το χέρι, πάρτε τους αγκαλιά, εκφράστε τα συναισθήματα σας. Η αγάπη, η επικοινωνία και το άγγιγμα κάνουν τα ηλικιωμένα άτομα να νιώθουν όμορφα. Αφιερώστε τους λίγο χρόνο καθημερινά για να απολαύσετε μαζί δραστηριότητες που τους προσφέρουν χαρά και αναζωογόνηση! Η καλή ψυχολογία είναι το Α και το Ω για καλή υγεία.
Συμπερασματικά, η φροντίδα ηλικιωμένων αποτελεί αναμφισβήτητα μια δύσκολη και απαιτητική υπόθεση. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και μεγάλα ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί την πιο γλυκά διαδικασία ιδίως όταν ο αγαπημένος σου άνθρωπος σε ανταμείβει με τη σοφία και την αγάπη του. Μια αγκαλιά, ένα χάδι ,μια όμορφη συμβουλή ακόμα και ένα ειλικρινές ευχαριστώ αποτελούν το σπουδαιότερο αντάλλαγμα από τους ηλικιωμένους που φροντίζουμε!!!

Σχόλια