Επιλέγω προβιοτικά για ένα ανέμελο καλοκαίρι!



Το καλοκαίρι, όλοι θέλουμε να ξεκουραστούμε και να είμαστε ανέμελοι. Κάποιοι κίνδυνοι όμως παραμονεύουν. Η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα φουσκώματα, αλλά και οι ουρολοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή, με τον κίνδυνο να είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν αλλάζουμε περιβάλλον, δηλαδή στα ταξίδια. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε; Η απάντηση είναι απλή: να προσέξουμε όσο μπορούμε τις συνήθειές μας και να εντάξουμε τα προβιοτικά στην καθημερινότητά μας.

Δυσκοιλιότητα, Διάρροια, Φουσκώματα

Η αλλαγή περιβάλλοντος και τα ακατάστατα ή κακής ποιότητας γεύματα στις διακοπές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου και να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Επιπλέον, η χρήση δημόσιων τουαλετών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών λόγω κάποιου μικροβιακού παράγοντα, όπως είναι η περίπτωση της διάρροιας των ταξιδιωτών.

Συμβουλές:
-          Πίνετε πολύ νερό.
-     Προσέξτε τη διατροφή σας. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.
-          Κινηθείτε. Προσπαθήστε να κολυμπάτε και να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε.
-          Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση δημόσιων τουαλετών.
-          Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προβιοτικό συμπλήρωμα.

Ένα συμπλήρωμα προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία της λεγόμενης εντερικής χλωρίδας κι επομένως στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας. Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που θα περιέχει L.acidophilus, ένα προβιοτικό με αποδεδειγμένη δράση από πολλές μελέτες, σε συνδυασμό με άλλα προβιοτικά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν υποφέρετε συγκεκριμένα από φουσκώματα, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα που θα περιέχει συνδυασμό των προβιοτικών L.plantarum και L.acidophilus. Αξίζει να γνωρίζετε ότι, επειδή τα προβιοτικά μπορεί να καταστραφούν σε κάποιο βαθμό αν έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον του στομάχου, είναι καλύτερο να τα λάβετε μέσω ενός συμπληρώματος σε μορφή κάψουλας που διαλύεται στο έντερο και όχι στο στομάχι.

Ουρολοιμώξεις

Το καλοκαίρι, ο κίνδυνος ουρολοιμώξεων αυξάνεται κατακόρυφα. Τα μπάνια στη θάλασσα ή σε πισίνες, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα βρεγμένα μαγιό δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να "κολλήσουμε” μια ουρολοίμωξη. Οι ουρολοιμώξεις οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν το ουροποιητικό μας σύστημα και προκαλούν συμπτώματα όπως συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση, η οποία συχνά συνοδεύεται από πόνο ή αίσθημα καύσου.

Συμβουλές:
-          Αποφύγετε να κολυμπάτε σε μολυσμένες θάλασσες ή πισίνες.
-          Μην μένετε πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό. Αλλάξτε με ένα στεγνό μαγιό ή εσώρουχο.
-          Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα.
-          Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση δημόσιων τουαλετών.
-          Πίνετε πολύ νερό.
-          Χρησιμοποιήστε για όλο το καλοκαίρι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει τα προβιοτικά με το Cranberry.

Ένα συμπλήρωμα με συνδυασμό προβιοτικών και Cranberry είναι ο καλύτερος σύμμαχος για το ουροποιητικό. Το Cranberry χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων. Η δράση του έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες και αποδίδεται κυρίως στις προανθοκυανιδίνες που περιέχει. Οι  προανθοκυανιδίνες αποτρέπουν την προσκόλληση παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα και τους “διώχνουν” από αυτό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Από την άλλη, τα προβιοτικά βοηθούν στην επικράτηση των καλών βακτηρίων έναντι των παθογόνων στο έντερο. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί κάποιο παθογόνο μικρόβιο στο έντερο και να μεταφερθεί στο ουροποιητικό ή ακόμα και στον γυναικείο κόλπο. Για τον παραπάνω λόγο, η λήψη προβιοτικών παράλληλα με το Cranberry μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τις ουρολοιμώξεις.

Συμπερασματικά, έχοντας “καλές συνήθειες” και λαμβάνοντας προβιοτικά μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας χωρίς … δυσάρεστες εκπλήξεις!



Γράφει η: Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc MSc

Σχόλια