Εργασιακό Άγχος: Τρόποι Αντιμετώπισης

Η λέξη stress προέρχεται από τη λατινική λέξη " stringere" που σημαίνει "τεντώνω". Περιγράφει μια κατάσταση υπερβολικής πίεσης και έντασης. Tο stress στον εργασιακό χώρο είναι η αντίδραση που έχουν πολλοί άνθρωποι όταν δέχονται πιέσεις στην εργασία τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι το stress δεν είναι κακό σε κάθε περίπτωση αρκεί να είναι ελεγχόμενο και να συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης ενός εργαζόμενου. Ανάλογα με την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στο stress αυτό χωρίζεται σε θετικό και αρνητικό.

Είναι γεγονός ότι το αυξημένο, μη ελεγχόμενο, απροσδιόριστο stress επηρεάζει την υγεία μας και προκαλεί σωματικά, ψυχολογικά συμπτώματα καθώς και συμπτώματα στη συμπεριφορά.

Γι αυτό θα πρέπει να βρούμε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το εργασιακό άγχος και να αυξήσουμε την απόδοση μας! Σίγουρα δεν είναι εύκολο όμως αν το βάλουμε στόχο θα βρούμε τις κατάλληλες πρακτικές για να το διαχειριστούμε σωστά. Έτσι, θα θωρακίσουμε τη ψυχική και σωματική μας υγεία.

Πρακτικές για αντιμετώπιση εργασιακού άγχους:

  • Σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, ποιοτικός ύπνος. Αυτό είναι το τρίπτυχο για έναν δυνατό, ανθεκτικό και ισορροπημένο οργανισμό.
  • Έλεγχος αρνητικών σκέψεων και υιοθέτηση θετικής προσέγγισης στα πράγματα.
  • Καλή επικοινωνία και διάλογος στη δουλειά. Είναι σημαντικό να εκφράζουμε τις ανάγκες, τα συναισθήματα μας και τις ανησυχίες μας και να λέμε ΟΧΙ όταν χρειάζεται.
  • Πρόγραμμα και οργάνωση. Φτιάχουμε ένα καθημερινό πλάνο με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε και βάζουμε τις δουλειές σε σειρά προτραιότητας. Δε ξεχνάμε να υπολογίσουμε χρόνο για το απρόοπτο! Η ζωή είναι απρόβλεπτη!
  • Ισορροπία μεταξύ προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Σίγουρα δε μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε όλους αλλά η επιδίωξη της ισορροπίας είναι το κλειδί σε όλους τους τομείς.

Aλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός
Πηγή: Οργανωσιακή Ψυχολογία & Συμπεριφορά
Συγγραφέας/εις: Βακόλα Μαρία, Νικολάου Ιωάννης
Εκδότης: Rosili

Σχόλια