Αλλεργική Ρινίτιδα: Οι συμβουλές της φαρμακοποιού σου



Η ανεπαρκής υγιεινή -καθαρισμός, ενυδάτωση, περιποίηση-  της ρινικής κοιλότητας σε συνδυασμό με τους επιβαρυμένους περιββαλοντκούς παράγοντες οδηγούν σε έξαρση της αλλεργικής ρινίτιδας. Για αποτελεσματική αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρήση αφυγραντήρα ή ιονιστή σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι θα προστατεύσετε το περιβάλλον στο οποίο ζείτε από υγρασία, σκόνη και βλαβερούς μικροοργανισμούς.
  • Χρήση ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό για καθημερινή ρινική υγιεινή και πρόληψη λομώξεων αυτιού, ρινός και λάρυγγα. Μη περιμένετε να αρχίσουν τα συμπτώματα για να φροντίζετε για την υγιεινή της ρινικής οδού. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
  • Χρήση αντιισταμινικών δεύτερης γενιάς, μη κατασταλτικών. Αυτά είναι αποτελεσματικά σε όλα τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως φτέρνισμα, ρινόρροια, φαγούρα. Σύσταση η αγωγή να μην υπερβαίνει τις 10 ημέρες.
  • Λήψη βιταμίνης C καθημερινά. Η βιταμίνη C σε δοσολογίες 1g-3g ημερησίως εμποδίζει την αρχική παραγωγή ισταμίνης σε αντίθεση με τα αντιισταμινικά που την αντιμετωπίζουν εφόσον έχει παραχθεί από τον οργανισμό.
  • Υγιεινή διατροφή: Χωρίς να θέλω να επαναλαμβάνομαι πιστεύω ακράδαντα στο ρητό "Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου". Σύμφωνα με έρευνες η μεσογειακή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στην αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου, ξηρών καρπών παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας.
  • Aποφυγή καπνίσματος. Αφορά και το παθητικό κάπνισμα, το οποίο είναι επιβαρυντικό σε όλες τις αναπνευστικές αλλεργίες.
  • Λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά , τα φιλικά βακτήρια, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ανοσοποιητικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Η ισορροπία του μικροβιώματος (το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενούμε στο σώμα μας) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών.
Αυτή τη φορά σας υπόσχομαι να προλάβετε ή έστω να περάσετε πιο ανώδυνα τα ενοχλητικά συμπτώματα τις αλλεργικής ρινίτιδας! Αρκεί να ακολουθήσετε τις παραπάνω συστάσεις!!!

Αλαφάκη Μίκα 
Φαρμακοποιός

Σχόλια