Αντί για αλάτι τι;


Το αλάτι δίνει γεύση στο φαγητό μας και συντηρεί τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, όμως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας στον οργανισμό μας.
Συχνά οι μεγάλες ποσότητες αλατιού έχουν συνδεθεί με την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Η ισορροπία και το μέτρο είναι το μυστικό για μια υγιεινή ζωή. Όταν η καθημερινή λήψη αλατιού βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια σίγουρα δεν κινδυνεύει η υγεία μας!

Με τι μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε το αλάτι;
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στην καθημερινή σας διατροφή φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά αντί για αλάτι. Θα ενισχύσουν τη γεύση και το άρωμα στο φαγητό ενώ παράλληλα θα σας τροφοδοτήσουν με αντιοξειδωτικά. 
Τα μυρωδικά που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού είναι ο μαϊντανός,
ο κόλιανδρος , ο βασιλικός, το κάρδαμο, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το δενδρολίβανο.
Εκτός από τα μυρωδικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά για να κάνετε τις τροφές πιο νόστιμες χωρίς να προσθέσετε πολύ αλάτι. Τα πιο δημοφιλή είναι το πιπέρι, η πάπρικα, το γαρίφαλο, η κανέλα και πολλά άλλα. Προσοχή στα μίγματα μπαχαρικών που περιέχουν αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για τους κύβους μαγειρέματος και τις τυποποιημένες σάλτσες.

Η αντικατάσταση αλατιού θα πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει τις νέες γεύσεις και να μην έχει ανάγκη υπερβολική ποσότητα αλατιού για να απολαύσει το φαγητό! Δείτε ποια μπαχαρικά ταιριάζουν στις δικές σας γεύσεις αλλά και στο τρόφιμο που θέλετε να μαγειρέψετε! Αυτές οι νέες γεύσεις θα σας κάνουν να αναρωτιέστε γιατί θεωρούσατε το αλάτι τόσο αναγκαίο!


Σχόλια