Ενσυναίσθηση: στο επίκεντρο της φαρμακευτικής φροντίδας


Τα τελευταία χρόνια η ενσυναίσθηση αποτελεί έναν νέο τρόπο προσέγγισης στην εξυπηρέτηση των πελατών/ασθενών. Πρόκειται για μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση που προϋποθέτει να έρθουμε κοντά στον πελάτη/ασθενή μας, να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του και να κατανοήσουμε το πρόβλημά του.


Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης. Πρόκειται για μια μοναδική ικανότητα να μπορείς να μπεις στη θέση των άλλων, να κατανοήσεις τα συναισθήματα τους και να είσαι σε αρμονία μαζί τους. Όταν το καταφέρεις αυτό μπορείς να καταλάβεις καλύτερα το πρόβλημα του διπλανού σου και να του προτείνεις την καλύτερη δυνατή λύση για τον ίδιο.

Είναι πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία και ειδικά για έναν φαρμακοποιό να διαθέτει ενσυναίσθηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω το επάγγελμα μου τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου. Όταν κάποιος ασθενής/πελάτης χρειάζεται τη βοήθεια μας, είμαστε εδώ για να του τη προσφέρουμε βασιζόμενοι στη κατανόηση των αναγκών του και των συναισθημάτων του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλα τα επαγγέλματα! Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή ενσυναίσθηση στους επαγγελματίες υγείας οδηγεί σε καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, και σε ακριβέστερη διάγνωση και πρόγνωση μιας ασθένειας.


Η ενσυναίσθηση απαιτεί ενδιαφέρον, παρατηρητικότητα και δεκτικότητα. Για να αναπτύξουμε αυτή τη δεξιότητα είναι πολύ σημαντικό:


  • Να γίνουμε καλοί ακροατές. Συχνά όταν μας μιλάει κάποιος δεν τον ακούμε προσεκτικά και μάλιστα δε χάνουμε ευκαιρία να τον διακόψουμε. Αυτό θα πρέπει να το δουλέψουμε λιγάκι! Για να γίνουμε καλοί ακροατές θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε τον συνομιλητή μας με προσοχή, να κάνουμε διευκρινιστικές ερωτήσεις, να διατηρούμε οπτική επαφή μαζί του και να προσπαθούμε να μη διακόπτουμε!
  • Να παρατηρούμε τον πελάτη/ασθενή: Η γλώσσα του σώματος είναι αυθόρμητη, ειλικρινής και παγκόσμια. Όταν παρατηρείς το συνομιλητή σου και θυμάσαι πράγματα γι αυτόν μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. 
Η αναπτυξη της ενσυναισθησης αποτελεί σπουδαίο κλειδί τόσο για τις εργασιακές όσο και για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Προσπαθώντας να την καλλιεργήσω βελτιώθηκαν τόσο οι σχέσεις μου με τους ασθενείς μου όσο και με τους συνανθρώπους μου γενικά! Όταν καταφέρεις να μπεις στη θέση των άλλων, να σέβεσαι και να υπολογίζεις τα συναισθήματα τους τότε δημιουργείς πιο ουσιαστικές σχέσεις, τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική ζωή. Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση αυξάνεις τα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης και γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! Δούλεψε το κι εσύ!

Αλαφάκη Μίκα


Σχόλια