Ροδόχρους ακμή: Ολιστική θεραπευτική προσέγγιση

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά ροδόχρου ακμής με το 5% του πληθυσμού παγκοσμίως να επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση. H ροδόχρους ακμή είναι γνωστή ως ακμή ενηλίκων, είναι συνηθέστερη σε ασθενείς με λεπτή και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Χαρακτηρίζεται από διαστολή των αγγείων, ερυθρότητα και ερεθισμό σε μέτωπο , μάγουλα, μύτη. Κυρίως εμφανίζονται κόκκινες φλέβες στα μάγουλα και στο πιγούνι. Το δέρμα καίει και άλλοτε είναι πολύ λιπαρό και άλλοτε πολύ ξηρό, πάντα όμως υπερευαίσθητο. Μπορεί να παρουσιαστούν και σπυράκια και σε πολύ προχωρημένο στάδιο διόγκωση της μύτης, του πιγουνιού ή της περιοχής ανάμεσα στα φρύδια, των λοβών του αυτιού. Χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και περιόδους ύφεσης κατά τις οποίες το δέρμα ηρεμεί. Συχνά, άτομα με ροδόχρου ακμή εμφανίζουν οφθαλμολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ροδόχρου ακμής είναι η ξαφνική και απότομη μετάβαση από κρύο σε ζέστη, ο καπνός των τσιγάρων, τα καρυκεύματα, το αλκοόλ, καφές και το άγχος.

Η θεραπευτική προσέγγιση έχει ως στόχο να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα, να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τον επιδερμικό φραγμό και να αραιώσει τις εξάρσεις. 

  • Επιλέγουμε προϊόντα περιποίησης από το φαρμακείο, ειδικά σχεδιασμένα για το ευαίσθητο πολύ ευαίσθητο δέρμα, μη φαγεσωρογόνα,  με μινιμαλιστική  σύνθεση απαλλαγμένη από οινόπνευμα, καμφορά, αρώματα. Ιδανικά, οι ειδικοί προτείνουν δερμοκαλλυντικά με ενεργα συστατικά που επιδρούν στη μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Καθαρίζουμε απαλά το δέρμα μας δύο φορές την ημέρα με ήπια καθαριστικά χωρίς σαπούνι
  • Ολοκληρώνουμε τον καθαρισμό ψεκάζοντας το δέρμα με ιαματικό μεταλλικό νερό, που ενδυναμώνει και καταπραύνει άμεσα το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα
  • Ενυδάτωση: Μετά τον καθαρισμό και την αγωγή για τη ροδόχρου νόσο εφαρμόζουμε ενυδατική φροντίδα κατάλληλη για το ευαίσθητο δέρμα ώστε να διατηρηθεί η υγρασία και να ενισχύσουμε τον επιδερμικό φραγμό. Αναζητάμε στην ενυδατική φροντίδα συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, ceramides, αλόη, νιασιναμίδη που αποκαθιστούν τη υγρασία και προσφέρουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας.
  • Αντιηλιακή προστασία: Προστατεύουμε το δέρμα από τον ήλιο όλο το χρόνο όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή και να προκαλέσει έξαρση. Αποφύγετε τον ήλιο επιλέγοντας τη σκιά και φορώντας καπέλο. Εφαρμόστε καθημερινά ένα oil free αντιηλιακό από το φαρμακείο με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο, κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα.
  • Μη τρίβετε το δέρμα. Εφαρμόστε απαλά τα προϊόντα περιποίησης με τα ακροδάχτυλα σας. σκουπίστε ταμποναριστά μετά τον καθαρισμό χωρίς να τρίβετε. Αποφύγετε μασάζ, σφουγγάρι και scrub.
  • Διορθωτικό μακιγιάζ με καλλυντικά μη φαγεσωρογόνα από το φαρμακείο που προσφέρουν υψηλή κάλυψη χωρίς να φράσσουν τους πόρους.
  • Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως Ω3 λιπαρά οξέα, B complex,  Βιταμινη Α, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E , CBD oil, ψευδάργυρο, σελήνιο, γαϊδουράγκαθο, MSM, προβιοτικά και πρεβιοτικά. Για λήψη συμπληρωμάτων διατροφής συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας.
  • Aλλαγές στο τρόπο ζωής και διατροφής: Ο τρόπος ζωής και η διατροφή  επηρεάζει τα κύτταρα μας και την υγεία του δέρματος. Να θυμάστε ότι το δέρμα και η διατροφή είναι στενά συνδεδεμένα .Επίσης και η υγεία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την εικόνα του δέρματος. Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες όπως κρασί, κίτρινα τυριά, καυτερά μπαχαρικά, λαμβάνετε προβιοτικά και φυτικές ίνες για αποκατάσταση του μικροβιώματος και συνεπώς του δέρματος. Αποφύγετε  το καυτό μπάνιο, την έκθεση στον ήλιο και στις πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, καρύδια, σπόρους, προϊόντα  ολικής άλεσης, βότανα,  λιπαρά ψάρια. Φροντίστε να ασκείστε, να κοιμάστε καλά, να βρίσκεται χρόνο για χαλάρωση και αποσυμπίεση. 'Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμμάχους για την υγεία και νεότητα του δέρματος και του οργανισμού συνολικά.
Συνολικά, η αντιμετώπιση ροδόχρου ακμής περιλαμβάνει εξειδικευμένη αγωγή από το δερματολόγο με κρέμες, αντιβιοτικά, λέιζερ και φωτοθεραπεία, σωστή περιποίηση με κατάλληλα δερμοκαλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ από το φαρμακείο και αλλαγές στο τρόπο ζωής και διατροφής. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το χρόνο μεταξύ των εξάρσεων και να ενισχύσουμε την άμυνα του δέρματος και την αυτοπεποίθηση μας! Όπως σε κάθε πάθηση έτσι και στις παθήσεις του δέρματος η προσέγγιση μας θα πρέπει να είναι ολιστική.

Aλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Πηγές: 
Το δέρμα μας, Δρ Yael Adler, εκδόσεις Πατάκη
Η τροφή σου, το φάρμακό σου, Carper, Jean, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί

https://www.health.com/




Σχόλια