5 στρατηγικές που μας βοηθούν στη συναισθηματική καταιγίδα

Η καταιγίδα αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων συμβαίνει σε όλους και όπως και η πραγματική καταιγίδα δε διαρκεί για πάντα! Την ώρα που εμφανίζονται αρνητικές σκέψεις, βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα που οδηγούν σε αντίστοιχες πράξεις! Δε μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τις καταστάσεις με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι μπορούμε όμως να διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται τα συναισθήματα μας και να επιλέξουμε την αντίδραση μας. Μη προσπαθείτε να διώξετε ή να απαρνηθείτε τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις αντίθετα εντοπίστε ότι είναι εδώ, ονομαστέ τα αγκαλιαστέ τα. Τότε θα μοιάζουν πιο διαχειρίσιμα. Επαναλάβετε στον εαυτό σας ότι είναι οκ να νιώθει έτσι. 


Ας δούμε 5 στρατηγικές που μας βοηθούν όταν έρχεται η συναισθηματική καταιγίδα:


Παύση: Σταματάμε ότι κάνουμε και δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο. Όταν προκύπτει αυτή η έντονη συναισθηματική φόρτιση ιδανικά μπορούμε να βάλουμε μια άνω τέλεια. Η παύση θα μας δώσει χρόνο μα σκεφτούμε τα πράγματα και να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματα μας.


Γείωση: Πατήστε με τα πόδια στο έδαφος και πιέστε προς τα κάτω, περπατήστε ξυπόλητοι στο γρασίδι, στην άμμο η στο πάτωμα. Ενώστε τα δυο χέρια και πιέστε τα μεταξύ τους. Η επαφή με τη γη με γυμνά πόδια, μας εξισορροπεί και μας χαλαρώνει. Αναζητήστε προϊόντα earthing (όπως χαλάκι, σεντόνι, υπόστρωμα) που μας συνδέουν με τη Γη και μας κάνουν αμέσως να νιώθουμε καλύτερα.

 

Αναπνοές: Επιβραδύνετε την αναπνοή σας. Καθίστε σε άνετη στάση. Εισπνεύσετε αργά, γεμίστε τους πνεύμονες με αέρα και εκπνεύστε αργά και και σταθερά μέχρι να αδειάσετε όλο τον αέρα, Επαναλάβετε αρκετές φορές. 


Εστίαση στο εδώ και τώρα: Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα, στο εδώ και τώρα! Κοιτάξτε γύρω σας, ακούστε, μυρίστε, γευτείτε, αγγίξετε αργά. Δώστε τη πλήρη προσοχή σας σε κάθε δραστηριότητα που κάνετε. Αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας και θα νιώσετε αμέσως παρόντες, ήρεμοι, πιο ενεργητικοί.


Δράση σύμφωνα με τις αξίες μας: Όταν γεμίζουμε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις απομακρυνόμαστε από τις αξίες σας. Μην αφήσετε αυτό τον κόσμο να αλλάξει τις αρετές και τις αξίες σας. Οι αξίες σκιαγραφούν τι είδους άνθρωπος θέλεις  να είσαι, πως θέλεις να μεταχειρίζεται τον εαυτό σου, τους άλλους και τον κόσμο γύρω σου. Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε μια οδυνηρή κατάσταση απομακρυνόμαστε από τις αξίες, μπαίνουμε σε καυγάδες, αντιδράμε με τρόπο που δεν μας εκφράζει και στη συνέχεια νιώθουμε ακόμα χειρότερα! Φτιάξε ένα σχέδιο δράσης με βάσει τις αξίες σου και προσπάθησε όσο μπορείς να τις υπηρετείς ακόμα και στα δύσκολα! 


Καταλήγοντας, όλοι βιώνουμε κάποια στιγμή μια καταιγίδα αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που συχνά μας παρασύρουν σε μια καταστροφολογια και αίσθηση απώλειας ελέγχου επηρεάζοντας αρνητικά τη ψυχική μας υγεία! Δεν είναι δυνατό να ελέγξουμε πότε θα εμφανιστούν αυτές οι σκέψεις πάντα όμως μπορούμε να επιλέξουμε πως θα αντιδράσουμε σε αυτές. Είναι σοφό να κοιτάξουμε τον εαυτό μας με αυτοσυμπόνια και κατανόηση, να μη βιαστούμε να αντιδράσουμε, να επιλέξουμε την ηρεμία, την μη αντίδραση, να πάρουμε χρόνο να σκεφτούμε με καθαρό μυαλό και να επιστρέψουμε ήρεμοι. Να θυμάστε οτι όλα είναι προσωρινά ακόμα και το μοτίβο των αρνητικών σκέψεων. Οι παραπάνω στρατηγικές είναι βοηθητικές στην διαχείριση αυτών των σκέψεων και συναισθημάτων ώστε να μη μας παρασύρει το συναίσθημα σε συμπεριφορές και πράξεις που δεν μας εκφράζουν και δεν μας κάνουν καλό σε τελική ανάλυση.



Πηγές:

Κάνοντας ότι έχει σημασία σε περιόδους στρες, Οδηγός ΠΟΥ

Πως να χαλαρώνεις, Λόρα Μιλν, Εκδόσεις Ψυχογιός


Σχόλια