Φυτικές ίνες: Οφέλη και συνδυασμοί τροφών


Οι φυτικές ίνες είναι δύσπεπτα συστατικά των φυτώνπερνάνε άθικτες από το γαστρεντερικό σωλήνα και δεν παρέχουν θερμίδες ούτε αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Παρέχουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και δεν επιτρέπουν στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με  με γρήγορο ρυθμό. Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες φυτικών ινών, οι αδιάλυτες και οι διαλυτές, οι οποίες έχουν διαφορετικές λειτουργίες και ιδιότητες. 

Ο μόνος περιορισμός σχετικά με τις φυτικές ίνες ίνες αφορά στα άτομα που λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Αυτό συμβαίνει γιατί η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει μείωση της απορρόφησης του.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες : Μπανάνα, σύκο, φράουλες, μήλο, rarberries, ξερά δαμάσκηνα χουρμάδες, σαλάτες, λαχανικά, όπως όλα τα πράσινα φυλλώδη, μπρόκολο, αρακάς, καρότο, αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, πίτουρο σιταριού και γενικά δημητριακά ολικής αλέσεως,  και τα προϊόντα τους.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: μπαγκέτα, λευκό ψωμί, τοστ, γλυκά, κέικ και αναψυκτικά. Αυτές οι τροφές δεν παρέχουν αίσθημα κορεσμού, γι αυτό και οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων  σακχάρου στο αίμα πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα, το λευκό αλεύρι από το οποίο παρασκευάζεται το ψωμί έχει υποστεί τέτοια κατεργασία που στερείται ωφέλιμων φυτικών ινών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, είναι ότι επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης θετικά και βοηθά στην πέψη. Ωστόσο, πρέπει κανείς πίνει αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας,  ώστε οι φυτικές ίνες να διογκωθούν αρκετά και να βοηθήσουν στην κινητικότητα του εντέρου και να χαρίσουν τα οφέλη της στον οργανισμό.

Συνδυασμοί Τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες:

Βρώμη-Μπανάνα-Αμύγδαλα

Βρώμη-Μήλο-Κανέλα

Μπάρα με βρώμη-Χουρμάδες-Αμύγδαλο

Βρώμη-Σπόροι Chia-Βατόμουρα

Δημητριακά ολικής με μούρα 

Ψωμί ολικής άλεσης-Φυστικοβούτυρο-Μπανάνα

Ψωμί ολικής- Αβοκάντο σε κρέμα

Ψωμί ολικής άλεσης- Άλειμμα αμυγδάλου

Χούμους με στικ καρότου 

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά -Βατόμουρα- Φράουλες

Καστανό ρύζι-Καρότα-Μπρόκολο-Αρακάς

Αγκινάρες με σπανάκι 

Ρεβίθια-Σπανάκι

Σούπα πατάτα-καρότο-σπανάκι

Σαλάτα με αγκινάρα, αρακά, καρότο

Μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε τα παραπάνω υλικά στα εβδομαδιαία ψώνια και να πειραματιστείτε με δικούς σας συνδυασμούς  για να ετοιμάσετε  θρεπτικά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες! Να θυμάστε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όχι μόνο υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα, αλλά βοηθάει στη διαχείριση βάρους, στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, στην υγεία του δέρματος, στην εξισορρόπηση επιπέδων σακχάρου, στην αποτοξίνωση  και γενικά στην καλή υγεία του οργανισμού συνολικά!

Αλαφάκη Μίκα

Φαρμακοποίος


Σχόλια