Κατάπτωση και εξάντληση μέσα στην ημέρα; 10 απλοί τρόποι να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειας



Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το multitasking, οι πολλαπλοί ρόλοι, οι πολλές υποχρεώσεις, η υπερβολική έκθεση στη πληροφορία, το στρες, η τοξικότητα και η πίεση του χρόνου μας εξουθενώνουν και εξαντλούν τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα. Συχνά, οι ασθενείς επισκέπτονται το φαρμακείο και παραπονιούνται για ασυνήθιστο αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, μειωμένα επίπεδα ενέργειας ιδίως το απόγευμα. Αφού κάνουμε ερωτήσεις για να εντοπίσουμε σημεία σοβαρότητας και διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για απλή κόπωση τον συμβουλεύουμε να κάνει μικρές αλλαγές στο τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα, υπάρχει τρόπος να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια, εγρήγορση και ζωντάνια επιλέγοντας υγιεινές συνήθειες και αλλαγές στο τρόπο ζωής. 

Ας δούμε 10 τρόπους για να εξουδετερώσουμε άμεσα το αίσθημα κόπωσης και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας
  • Σνακ πλούσια σε σίδηρο: Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους διάφορους ιστούς και σε όλα τα όργανα. Με το τρόπο αυτό συμβάλλει στην κυτταρική παραγωγή ενέργειας και φυσιολογική λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο που αποτελούν ιδανικό σνακ είναι τα αποξηραμένα φρούτα, ο λιναρόσπορος, μαύρη σοκολάτα, χούμους.
  • Μάσησε τσίχλα: Μασώντας τσίχλα αισθανόμαστε ότι είμαστε σε εγρήγορση. Ειδικά αν επιλέξουμε τσίχλα με μέντα ή δυόσμο η αναζωογονητική δράση είναι πιο έντονη. Παράλληλα, η παραγωγή σάλιου κρατάει το στόμα ενυδατωμένο και μειώνει το αίσθημα κούρασης
  • Κάνε ένα δροσερό ντους: Το δροσερό νερό αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει τη διάθεση και χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια στο σώμα.
  • Φτιάξτε μια λίστα με ανεβαστικά τραγούδια: Μια playlist που σου φτιάχνει το κέφι και σε κάνει να σηκωθείς να χορεύεις είναι από τους πιο εύκολους και άμεσους τρόπους να γεμίσεις ενέργεια.
  • Άνοιξε τα φώτα στο σπίτι: Άφησε το φυσικό φως να μπει στο χώρο σου. Το φυσικό φως έχει ευεργετική επίδραση στη ψυχική υγεία, βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά τη κατάθλιψη και τη μελαγχολία.
  • Αρωμάτισε το χώρο με αιθέρια έλαια που τονώνουν και αναζωογονούν τη διάθεση. Mερικά αιθέρια έλαια που τονώνουν το πνεύμα και ξυπνάνε τις αισθήσεις είναι: βασιλικός, δεντρολίβανο, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, περγαμόντο. Βάλτε μια-δυο σταγόνες στη συσκευή αρωματισμού χώρου για διαύγεια και αντιμετώπιση σωματικής και πνευματικής κόπωσης.
  • Κοινωνικοποιήσου, μίλα με φίλους, συνδέσου, κανόνισε συναντήσεις με άτομα που σε κάνουν να χαμογελάς
  • Πιες ένα τσαι ginger Για άμεση τόνωση και αναζωογόνηση
  • Πιές ρόφημα κακάο: Το κακάο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά αυξάνει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και διεγείρει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με βελτίωση της διάθεσης και πνευματική διαύγεια.
  • Κάνε διατάσεις καθημερινά. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που χαρίζουν ευεξία, βελτίωση κινητικότητας, καλή στάση σώματος.
Υιοθετώντας τις παραπάνω στρατηγικές και εντάσσοντάς τες στην καθημερινή μας ρουτίνα θα δούμε τα επίπεδα ενέργειας να αυξάνονται μέσα στην ημέρα μας και θα απολαμβάνουμε κάθε δραστηριότητα με γεμάτες μπαταρίες! Πρόκειται για μικρές συνήθειες που αναζωογονούν τον εγκέφαλο, μας φέρνουν σε εγρήγορση και καταπολεμούν την κόπωση.

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια