UNBUSY YOUR LIFE : 5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ



Σε μια εποχή που το multi tsaking έχει γίνει τρόπο ζωής υπάρχει άμεσα η ανάγκη να πατήσουμε pause και να βιώσουμε πιο ουσιαστικά τη καθημερινότητα και σε τελική ανάλυση τη ζωής μας. Είναι μύθος οτι εγκέφαλος μας  είναι σχεδιασμένος για multi tasking και πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να κατεβάσουμε ταχύτητα για να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ευτυχισμένοι. Είμαστε συνέχεια απασχολημένοι κι αυτό μας γεμίζει άγχος, ανησυχία, σωματική και ψυχική κόπωση. Ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να επιλέξουμε να ασχοληθούμε με ένα πράγμα τη φορά βάζοντας προτεραιότητες.
  1. Εκτίμησε τις στιγμές ανίας: Μάθε να μην κάνεις τίποτα άνομα και για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα. Αυτές οι στιγμές αδράνειας είναι πολύ σημαντικές για να παραμείνουμε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Μας βοηθούν να συγκεντρωνόμαστε, να ενισχύσουμε τη μνήμη μας, τη μάθηση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
  2. Μάθε να ζητάς βοήθεια. Δε χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνη σου για να δείχνεις δυνατή και άτρωτη. Κανείς δε θα σου δώσει βραβείο, μιας και δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά για τη ζωή σου. Όσο προσπαθείς να διεκπεραιώσει τα πάντα μόνος/η θα εξαντλείς τις δυνάμεις σου και θα γίνεσαι ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικός/ή.  Αντίθετα, το να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι είναι ένδειξη δύναμης και ωριμότητας και σε βοηθά να θωρακίσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία.
  3. Μάθε να λές όχι: Βάλε ξεκάθαρα όρια και μάθε να επικοινωνείς με σαφήνεια τις ανάγκες σου. Πες ένα ξεκάθαρο, ειλικρινές και ευγενικό "ΟΧΙ" όταν το αισθάνεσαι  χωρίς να ψάχνεις δικαιολογίες. Αποδεσμεύσου από την τάση  να τους ευχαριστείς όλους και εστίασε πρώτα στις δικές σου ανάγκες. Είναι σημαντικό να παίρνεις το χρόνο σου πριν απαντήσεις και να επικοινωνείς τα θέλω σου με σεβασμό και ευγένεια, αποφεύγοντας περιττές εντάσεις στις σχέσεις σου.
  4. Εκπαιδεύσου στην ενσυνειδητότητα. Εστίασε στο εδώ και τώρα. Δώσε την αμέριστη προσοχή σου σε κάθε δραστηριότητα που κάνεις και αφοσιώσου σε ένα πράγμα τη φορά. Όταν τελειώσεις προχωρά στο επόμενο. Δώσε χρόνο στον εγκέφαλο σου να αφομοιώνει τα δεδομένα μιας δραστηριότητας χωρίς να αποσπάται και να ταράζεται. 
  5. Γείωση: Πίεσε τα πόδια σου στο πάτωμα. Τέντωσε αργά τα χέρια σου η πίεσε τα χέρια σου ενωμένα. Εστίασε στο κόσμο γύρω σου, παρατήρησε που βρίσκεσαι, τι αντιλαμβάνεσαι με τις αισθήσεις σου στο περιβάλλον που βρίσκεσαι. Όσο λειτουργείς στον αυτόματο πιλότο με υψηλές ταχύτητες χάνεις έναν κόσμο γύρω σου που σε περιμένει να τον δεις, να τον αγγίξεις, να τον μυρίσεις να τον γευτείς! 
Όλα τα παραπάνω δε θα λύσουν μαγικά όλα τα προβλήματα ούτε θα εξαφανίσουν τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Θα σε κρατήσουν σε ένα ασφαλές πλαίσιο, με περισσότερη ενσυνειδητοτητα και λιγότερο στρες και ανησυχία. Πρόκειται για πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματα σου, να αναπτύσσεις υγιείς σχέσεις με τον εαυτό σου και τους γύρω σου και να βελτιώσεις την ευεξία. 

Κλείνοντας, οι παραπάνω συμβουλές είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες! Αξίζει να τις δοκιμάσουμε ώστε να επανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να υιοθετήσουμε έναν αναπτυξιακό τρόπο σκέψης, να βρούμε την ισορροπία και να πετύχουμε έναν πιο ευτυχισμένο τρόπο ζωής! 

Aλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός


Σχόλια