Christmas Blues: Απλοί τρόποι για να διαχειριστούμε τη μελαγχολία των γιορτών

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι για τους περισσότερους ανθρώπους περίοδος χαράς, αισιοδοξίας, ανανέωσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος, μελαγχολία, κατάθλιψη, μοναξιά.  Αν είστε από αυτούς που βιώνουν την "κατάθλιψη των γιορτών" να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι και πάντα υπάρχει τρόπος να το διαχειριστείτε μόνοι ή με τη βοήθεια φίλων, συγγενών, ή ειδικού όταν χρειάζεται. Φροντίστε το σώμα σας, αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με αυτοσυμπόνια και αποδοχή. Μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα με άτομα που εμπιστεύεστε και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ανισορροπία στη ψυχική σας υγεία.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μελαγχολία των γιορτών:

  • Επαφή με τη φύση και έκθεση στο φως του ήλιου. Μία βόλτα σε εξωτερικό χώρο, στο πάρκο, στο δάσος, στη θάλασσα τονώνουν τη διάθεση και βοηθούν να νιώθουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Βρείτε ένα μέρος που σας χαλαρώνει και καθιερώσατε ένα περίπατο για να απολαύσετε καθαρό αέρα, το πράσινο , τη φύση, τον ήλιο.
  • Βάλτε όρια! Πείτε ευγενικά όχι σε ότι δε σας ευχαριστεί. Δε χρειάζεται να πείτε ναι σε όλες τις προσκλήσεις και να πιέζεστε για να βγει το πρόγραμμα σας. Καλλιεργήστε τη διεκδικιτικότητα εκφράζοντας ελευθέρα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας χωρίς να φοβάστε τη κριτική.
  • Αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές που σας κάνουν κακό και σας γεμίζουν αρνητικότητα. Επιλέξτε να περάσετε τις γιορτές με ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάτε. Προστατεύστε την ενέργεια σας.
  • Φτιάξτε μια λίστα με τραγούδια που σας φτιάχνουν πραγματικά τη διάθεση! Τραγούδια που σας ανεβάζουν σας ξεσηκώνουν σας κάνουν να σηκωθείτε να χορέψετε! Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και σε γνωστές πλατφόρμες έτοιμες λίστες για ευχάριστη διάθεση και χαλάρωση.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας! Αυτές τις γιορτές κάντε του ένα δώρο-εμπειρία που θα σας φτιάξει τη ψυχολογία. Ένα μασάζ, μια περιποίηση προσώπου η σώματος, ένα spa , ένα πακέτο περιποίησης με προϊόντα που αγαπάτε, bath set, είναι μερικές ιδέες για να διαλέξετε.
  • Κάντε κάτι διαφορετικό! Βγείτε από τη ρουτίνα των γιορτών ,αναπτύξτε τη δημιουργικότητα , τη φαντασία και τη ευελιξία σας. Επιδιώξτε την αλλαγή και μην αντιστέκεστε σε αυτή! 
  • Ξεχάστε τη τελειομανία αυτή τη περίοδο του χρόνου! Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να θυμιάστε ότι δε χρειάζεται να είναι όλα τα Χριστούγεννα ίδια, η όπως παρουσιάζονται στις ρομαντικές κομεντί! Οι εποχές αλλάζουν όπως και οι άνθρωποι κι αυτό έχει πάντα τα θετικά και τα αρνητικά του! Ας εστιάσουμε στα όμορφα κι ας δώσουμε χώρο σε νέες συνήθειες και νέες παραδόσεις που ταιριάζουν καλύτερα στις δεδομένες συνθήκες και στον τωρινό εαυτό σας!
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι! Πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα και καταναλώστε τροφές πλούσιες σε νερό όπως: αγγούρι, μπανάνα, γκρέιπφρουτ ,πορτοκαλι, κολοκύθι και αλλά . Απολαύστε αφεψήματα βοτάνωνχριστουγεννιάτικα μίγματα πλούσια σε γεύση, αρώματα και θρεπτικά συστατικά. Η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην καλή ψυχική και σωματική υγεία.
  • Επικουρικά, βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και τη συναισθηματική ισορροπία η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με σύμπλεγμα βιταμινών Β, μαγνήσιο, ιχθυέλαια, GABA, L- θειανίνη, rhodiola, ashwagandha. Πριν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό η το γιατρό σας ειδικά αν λαμβάνετε φάρμακα για οποιοδήποτε λόγο η πάσχετε από χρόνια πάθηση.

Αυτές τις γιορτές δεν κυνηγάμε την τελειότητα, αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και τις ανάγκες του, απολαμβάνουμε την παρούσα στιγμή, καλλιεργούμε τη την ευελιξία και τη δημιουργικότητα, περνάμε χρόνο με ανθρώπους που μας γεμίζουν θετικά συναισθήματα, υιοθετούμε συνήθειες που μας χαρίζουν ευεξία και ζωτικότητα, ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε! Βάλτε προτεραιότητα τη θωράκιση της ψυχικής σας υγείας και απολαύστε τις γιορτές με αγάπη, ζεστασιά και ηρεμία! Καλές γιορτές σε όλους! 

Αλαφάκη Μίκα
Φαρμακοποιός

Σχόλια