Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για παιδιά κατά τη διάρκεια των γιορτών!


Οι γιορτές πλησιάζουν και τα παιδιά λατρεύουν το γιορτινό κλίμα, τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, τα οικογενειακά τραπέζια, τα γλυκίσματα! Απολαύστε τις ημέρες των Χριστουγέννων χωρίς άγχος κοντά στους αγαπημένους σας και μοιραστείτε οικογενειακές στιγμές, γιορτινά, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά με μέτρο! Δώστε προτεραιότητα στην ευεξία και χαρείτε με ανεμελιά τις γιορτές! 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να απολαύσετε τα γιορτινά εδέσματα χωρίς να το παρακάνετε, φροντίζοντας παράλληλα για την υγεία και την ευεξία σας! Δώστε εσείς το θετικό παράδειγμα στα παιδιά υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες κατά τη διάρκεια των γιορτών!

  • Παραμείνετε ενεργοί μικροί και μεγάλοι: Τα σχολεία και οι δραστηριότητες σταματούν για λίγο αλλά εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε δραστήριοι, με παιχνίδια, χορό, περίπατους και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση μαζί με τα παιδιά.
  • Ισορροπημένη διατροφή όλο το χρόνο: Απολαμβάνουμε λιχουδιές και γλυκίσματα με μέτρο, ελέγχοντας τις ποσότητες. Φροντίστε ώστε κάθε πιάτο να περιλαμβάνει το σωστό συνδυασμό τροφίμων, με όλες τις διατροφικές ομάδες (πρωτεΐνη, δημητριακά ολκής άλεσης, υγιεινά φυτικά έλαια,  φρούτα, λαχανικά) και χρώμα με ποικιλία τροφών. Καταναλώνουμε άφθονο νερό για να παραμένει ο οργανισμός καλά ενυδατωμένος! 
  • Απολαύστε τα γεύματα σας με ενσυνειδητοτητα: Φάτε αργά χωρίς περισπαστικούς παράγοντες, όπως τηλεόραση, κινητό, tablet, εστιάζοντας στο εδώ και τώρα. Επικοινωνήστε κατά τη διάρκεια του γεύματος και αφήστε μακριά συσκευές.
  • Σε τραπέζια και πάρτι συμπεριλάβετε στο μενού και υγιεινές επιλογές που περιλαμβάνουν ωμές τροφές, μη επεξεργασμένες, ξηρούς καρπούς,φρούτα και λαχανικά. Στα γιορτινά επιδόρπια συμπεριλάβετε φρουτοσαλάτα, γλυκά με λιγότερη ζάχαρη, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς.
  • Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά μπισκότα, μάφιν, κέικ, γλυκίσματα σε μια πιο "υγιεινή εκδοχή", επιλέγοντάς ποιοτικά και υγιεινά συστατικά, 'όπως κακάο, μαύρη σοκολάτα, μέλι, αλεύρι ολικής άλεσης, βούτυρα ξηρών καρπών,  μη επεξεργασμένη ή καθόλου ζάχαρη.
  • Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και συσκευασμένα αλμυρά και γλυκά σνακ, ζαχαρούχα ποτά! Όλα τα παραπάνω είναι συνήθως  πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτική αξία. Προτιμήστε για τα παιδιά φρέσκους ή κατεψυγμένους χυμούς αντί για συσκευασμένους.
  • Εστιάστε στην καλή στοματική υγιεινή την περίοδο των γιορτών. Όσο τα δόντια εκτίθενται στη ζάχαρη, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος ώστε να ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας. Για να διατηρήσετε υγιή τα δόντια των παιδιών σας κάντε το βούρτσισμα καθημερινή συνήθεια, ενθαρρύνετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του με λεπτομέρεια και ολοκληρώστε εσείς τον καθαρισμό αν έχει παραλείψει κάποια σημεία. Είναι σημαντικό να φροντίζετε για τη δική σας στοματική υγιεινή με συνέπεια ώστε να δώσετε το καλό παράδειγμα ή να βουρτσίζετε μαζί τα δόντια σας κάνοντας το βούρτσισμα παιχνίδι.

Το μυστικό για να μη ξεφύγουμε και να διατηρήσουμε την ισορροπία και το μέτρο τις γιορτινές ημέρες είναι να αποτελέσουμε εμείς οι ίδιοι θετικό πρότυπο υγιεινής διατροφής και καλής υγείας, και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες χωρίς πίεση και αυστηρότητα. Με καλή επικοινωνία, δημιουργικότητα, ηρεμία και θετική διάθεση μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν από μικρά μια υγιή σχέση με το φαγητό όλες τις μέρες του χρόνου!


Αλαφάκη Μίκα

Εθνικός διατροφικός οδηγός για βρέφη, παιδιά , ενήλικες 

Η τροφή σου, το φάρμακο σου Jean Carper, Μοντέρνοι Καιροί

Σχόλια