Η συγχώρεση κάνει καλό στην υγεία!

Πολλοί πιστεύουν ότι η συγχώρεση ωφελεί αυτόν που συγχωρούμε, όμως το μεγαλύτερο όφελος το αποκομίζει αυτός που συγχωρεί. Συγχωρώντας κάποιον για το κακό που μας έκανε απαλύνουμε το δικό μας πόνο , απαλλασσόμαστε από αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και προχωράμε παρακάτω πιο ανάλαφροι. Η συγχώρεση σε απαλλάσσει από ψυχολογικά βαρίδια όπως ενοχή, μνησικακία, πικρία, μίσος, επιθυμία για εκδίκηση. Όλα αυτά μολύνουν το σώμα μας και επιβαρύνουν τη ψυχική μας υγεία. 

Ο πόνος που πιστεύουμε ότι μας προκαλούν οι άλλοι ήταν ήδη εκεί , είναι ο πόνος που προκαλούμε εμείς στον εαυτό μας με τον υποκειμενικό τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Όταν συνηδειτοποιήσουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να ταράξουμε τον εαυτό μας θα απαλλαχθούνε από την ανάγκη να ενοχοποιούμε τους άλλους για την δίκη μας οδύνη, θα εστιάσουμε στην κατανόηση και τελικά στον πραγματικό προορισμό που είναι η συγχώρεση των άλλων και του εαυτού μας. Η αληθινή συγχώρεση γίνεται μέσα μας και δε χρειάζεται καν να εκφραστεί λεκτικά. Σε συγχωρώ γιατί σε αγαπώ, σε αποδέχομαι  και σε καταλαβαίνω αλλά κυρίως γιατί αγαπώ εμένα.

Η συγχώρεση γίνεται για τον εαυτό μας όχι για τον άλλον. Πρόκειται περισσότερο για μια πράξη εγωιστική παρά ανιδιοτελής. Συγχωρούμε για να λυτρωθούμε εμείς και να ξαναβρούμε τη γαλήνη μας. Και πως θα τα καταφέρουμε; Όταν σταματήσουμε να ενοχοποιούμε τους άλλους για το κακό που εμείς προκαλούμε στον εαυτό μας και να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας για το κακό που θεωρούμε ότι έχουμε προκαλέσει σε αλλά άτομα. Ας κατανοήσουμε και ας αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης κι ας αφήσουμε τους άλλους να διαχειριστούν με το τρόπο που θεωρούν καλύτερο το δικό τους μερίδιο, τη δίκη τους αντίδραση, τα δικά τους συναισθήματα. Όταν μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη που έκανε στο παρελθόν είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε και τους άλλους.

“ Η συγχώρεση δεν αλλάζει το παρελθόν αλλά απελευθερώνει το μέλλον» Πολ Μπόουζ

Η συγχώρεση κάνει καλό στην υγεία. Καλλιεργώντας τη συγχώρεση κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, στην υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι η πρακτική της συγχώρεσης μειώνει το στρες κι αυτό με τη σειρά του έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην βελτίωση της ποιότητας ύπνου και την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Αντίθετα, όταν κρατάμε κακία και δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε τους άλλους για ότι μας έκαναν στερούμαστε την ενέργεια μας, γεμίζουμε με τοξικό θυμό , επιβαρύνεται η καρδιαγγειακή υγεία, εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συσσωρεύεται μυϊκή ένταση σαν αποτέλεσμα τους στρες που βιώνουμε συνειδητά ή υποσυνείδητα.

Συγχωρώ δε σημαίνει ξεχνώ, σημαίνει κατανοώ, εξελίσσομαι, προχωράω παρακάτω χωρίς φόβο, δυσφορία και ενοχή, μνησικακία για να φτάσω στον τελικό προορισμό μου, τον καλύτερο εαυτό μου.

"Συγχωρώ κάποιον σημαίνει διαγράφω τα χρέη του, δε σημαίνει, όμως, ότι ξεχνάω πως δε τα πλήρωσε" Χόρχε Μπουκάι.

Κλείνοντας, να θυμάστε ότι η συγχώρεση είναι μια πράξη πνευματικής ανωτερότητας που μας απελευθερώνει και έχει θεραπευτικά αποτελέσματα για την υγεία μας. Είναι ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας και όχι σε αυτούς που μας αδίκησαν. 

"Η συγχώρεση είναι το άρωμα που σκορπάει η βιολέτα στο τακούνι που την έχει συντρίψει"
Μαρκ Τουέιν


Αλαφάκη Μίκα 
Φαρμακοποιός

Σχόλια